Konemainen Saksa näytti hieman yskähtelyn merkkejä, mutta jauhoi lopulta Unkarin palasiksi kärsivällisellä otteella. Terävyyttä on kuitenkin lisättävä, jos joukkue mielii Euroopan mestariksi.

Saksa jatkoi siitä, mihin se EM-kisojen avausottelussa Skotlantia vastaan jäi, ja jätti Unkarin jalkoihinsa tyylipuhtaalla 2-0 voitolla. Joukkue piti palloa yli 70 prosenttisesti ja loin juuri sen verran maaliuhkaa, että kaksi tehtyä maalia oli lopulta oikeutettu tulos.

Joukkueen pelaamisessa oli häivähdyksiä niin Pep Guardiolan Barcelonasta, Xabi Alonson Leverkusenista kuin 2010-luvun taitteen Espanjastakin. Vaikka se sai Unkarista huomattavasti Skotlantia paremmin puolustavan haastajan, missään kohtaa joukkue ei turhautunut, vaan jaksoi vyöryttää omaa pelityyliään kärsivällisesti, luottaen siihen, että se tulisi sen avulla luomaan tarvittavat paikat voittoon. Saksa syötti lopulta 716 kertaa Unkarin 308 vastaan.

Aivan näiden huippuunsa hiottujen yksikköjen tasolle Saksa ei kuitenkaan päässyt. Lienikö syy sitten jännityksessä, ylimielisyydessä tai Skotlanti-voiton tuottamassa hyvänolon tunteessa, mutta ottelun alussa se oli Unkari, joka näytti uhkaavammalta. Paljon kritisoitu Manuel Neuer nousi kuitenkin esiin, kun häntä tarvittiin, ja antoi joukkueelleen tarvittavan herätyksen torjumalla Roland Sallain läpiajon.

Sen jälkeen kone käynnistyi. Vain seitsemän minuutin jälkeen Jamal Musiala osoitti henkilökohtaista osaamistaan tanssimalla pelin ensimmäiset sambat, ja kymmenen minuutin pelin jälkeen vain Péter Gulácsin upea reaktiotorjunta esti Kai Havertzia viemästä kisaisäntää johtoon. Hetkeä myöhemmin kaksikko pelasi upean seinäsyöttöpelin, joka lähestulkoon vapautti Ilkay Gündoganin maalintekoon.

22 minutin pelin jälkeen vääjäämätön lopulta tapahtui. Florian Wirtz ja Musiala pelasivat hyvin yhteen löytäen Gündoganin Unkarin puolustuslinjan selustasta. Saksan kapteeni ei itse onnistunut viimeistelyssään, mutta löysi rangaistusalueelle nousseen Musialan, joka vei joukkueensa johtoon hyvin samankaltaisella maalilla, jonka iski avausottelussa Skotlannin verkkoon.

Mutta vaikka peli pyörikin Unkarin päädyssä, täysin ilman ongelmia ei Saksa selvinnyt. Vain Neuerin huipputorjunta Dominik Szoboszlain vapaapotkuun jakson puolivälissä ja Willi Orbanin paitsio aivan puoliajan lopussa säästivät Saksan takaiskuilta. Jos Saksa voi jotain hyvää ottaa irti Unkarin maalipaikoista, on se Neuerin hyvä vire, joka ainakin hetkeksi pysäyttänee spekulaation maajoukkueen ykkösvahdin asemasta.

Saksa jatkoi vyöryttämistään toisella puoliajalla, ja oli, jos mahdollista, kenties jopa ensimmäistäkin dominoivampi. Parhaimmillaan koko Saksan joukkue oli alle neljänkymmenen metrin sisällä Unkarin maalista, kun koneen lailla jauhanut joukkue painoi vastustajansa väkisin aina vain matalampaan blokkiin.

Yksi näistä vyörytyksistä johti myös illan toiseen maaliin. Alueellinen ylivoima loi liikaa tilaa Maximilian Mittelstädtille, joka – vaikka oli pitkin iltaa heittänyt keskityksiä täysin vailla osoitetta – löysi ratkaisevalla hetkellä syöttöihinsä laatua ja tarjoili Gündoganille yhden tämän maajoukkueuran helpommista maaleista.

Saksa hieroi ja hieroi, eikä päästänyt Unkarin pallollista peliä missään kohtaa käyntiin. Pallo ajautui kerta toisensa jälkeen magneetin lailla kohti Unkarin maalia, ja tirehtöörinä hääri jälleen kerran avauspelissä loistanut Toni Kroos, joka jakoi 131 syöttöä 95 prosentin osumatarkkuudella. Orkesterin kapellimestari on suurin syy sille, miksi Saksan pallollisen pelin taso riittää pilkkomaan vastustajia kappaleiksi ja miksi tänään nähty suoritus tuntui siltä, että ruuvissa on vielä rutkasti kiristämisen varaa.

Sillä parannettavaa Saksalle jäi. Sen hyökkääminen ei ollut aivan tarpeeksi nopeaa, aivan riittävän joustavaa, jotta se olisi pystynyt luomaan runsaasti korkean maaliodottaman paikkoja kurinalaisesti pelannutta joukkuetta vastaan. Se enemmänkin luotti siihen, että sen valitsema pelityyli tuo riittävän määrän paikkoja, joista joku lopulta menee sisään. Tällä kertaa yksilötkään eivät loistaneet täysin samalla tavalla; etenkin täysin kuvasta kadonnut Wirtz joutuu harjoituksissa pohtimaan, mikä on hänen kontribuutionsa joukkueelle, jos hyökkäysilottelu ei sujukaan toivottuun tapaan.

Puolustuksellisesti Saksaa ei testattu vieläkään kunnolla, mutta Unkari heitti kehiin jo paljon suuremman haasteen kuin Skotlanti viime perjantaina. Unkarin luomat maalipaikat soittavat hälytyskelloja ennen pudotuspeleihin siirtymistä, ja toimivat varoittavina esimerkkeinä, kun Saksa siirtyy kohti oikeasti kovien jalkapallojoukkueiden kohtaamista. Seuraava haaste on Sveitsi, jonka Saksa saa vastaansa Frankfurtissa sunnuntaina. Saksa voi joko ottaa opikseen Unkaria vastaan tehdyistä virheistä, ja parantaa pelaamistaan, tai jatkaa samaan malliin ja löytää pallon useampaan kertaan omasta maalistaan.

Saksa – Unkari 2-0 (1-0)

22′ Jamal Musiala 1-0
67′ Ilkay Gündogan 2-0


Espanja - Englanti