Skotlannin John McGinn kokee, ettei mikään voi valmistaa niin isoon peliin, kuin minkä Skotlanti pelaa tänä iltana Unkaria vastaan.

FRANKFURT, Saksa. Skotlanti pelaa tänä iltana yhden koko historiansa suurimmista jalkapallo-otteluista, kun se taistelee paikasta EM-kisojen pudotuspeleihin. Saavutus olisi joukkueelle historiallinen, sillä Skotlanti on pelannut arvokisoissa 11 kertaa, mutta ei ole koskaan edennyt jatkoon alkulohkostaan.

Joukkueen suurimpiin tähtiin lukeutava John McGinn ei edes yritä kieltää sitä, etteikö pelin merkitys vaikuttaisi siihen, miten joukkueen pelaajat siihen valmistautuvat.

– Henkilökohtaisesti minulle merkitsisi valtavasti, jos tekisin maalin siinä pelissä. Me kaikki ymmärrämme pelin merkityksen. Se on meille tilaisuus jäädä historian kirjoihin ja olla ainutlaatuinen Skotlannin maajoukkue. Luulen, että jokainen pelaaja haluaa olla sankari tässä ottelussa.

Skotlantilaiset ovat äärimmäisen intohimoisia omaa maajoukkueetaan kohtaan, ja myös McGinn tietää, että jatkopaikka otettaisiin kotimaassa vastaan valtavalla juhlinnalla. Arvokisamenestys Skotlannin paidassa olisikin erityisen merkityksellistä – Aston Villan Mestarien liigaan päättyneellä kaudella auttaneen McGinnin mielestä jopa merkitävämpää kuin hänen saavutuksensa seurajoukkueessa.

– Luulen, että se olisi vielä isompi juttu. Emme ole koskaan päässeet pudotuspeleihin EM-kisoissa. Sen saavuttaminen merkitsisi minulle todella paljon. Olen todella ylpeä, mitä saavutimme Aston Villan kanssa, mutta selviäminen lohkosta jatkoon Skotlannin kanssa jättäisi sen ehdottomasti varjoonsa.

Keskikenttäpelaajan mukaan maajoukkueturnaukset ovatkin aivan erityislaatuisia. Skotlannin auttaminen menestymään tuntuu McGinnistä niin isolta asialta, ettei hänen mielestään siihen painetilaan voi mitenkään valmistautua, vaikka pelaisi kuinka isoja pelejä omassa seurajoukkueessaan.

– Ne ovat täysin eri asioita. En usko, että voit edes verrata pelejä seurajoukkueessa peleihin arvokisoissa. Arvokisaotteluissa on aivan oma tunnelmansa ja valtava määrä faneja paikan päällä. Niin stadionilla kuin pelipaikkakunnalla yleisestikin.

Intohimoiset skotlantilaisfanit ovatkin olleet näiden EM-kisojen suurin ilmiö. Skotlannista on matkustanut Saksaan satoja tuhansia faneja, jotka ovat ottaneet maan haltuunsa. Kun kisapaikkakunnilla kävelee, näkee skotlantilaisia joka paikassa. Ei pelkästään Skotlannin pelien yhteydessä, vaan ylipäätään. Niin kaupungeissa, joissa Skotlanti pelaa, kuin kaupungeissa, joissa Skotlanti ei pelaa. Skotit ovat ottaneet kisahuuman omakseen ja levittäneet sitä Saksan jokaiseen kolkkaan. Toisin kuin joidenkin muiden maiden fanit, skotlantilaiset eivät kuitenkaan ole juhlimisellaan aiheuttaneet minkäänlaista häiriötä paikallisille. Päinvastoin. Heidät on otettu avosylin vastaan käytännössä kaikkialla, minne he ovat menneet.

Juuri näiden paikan päälle matkustaneiden fanien unelmian täyttäminen olisi McGinnin mielestä isompi asia kuin mikään muu, mitä hän voi jalkapalloilijana saavuttaa.

– Se olisi jotain erityistä. Jo pelkästään se, miten he käyttäytyvät, ja miten niin paikalliset poliitikot, poliisit kuin tavalliset ihmisetkin ovat kehuneet heidän käytöstään täällä Saksassa, tekee minut todella ylpeäksi siitä, että olen skotlantilainen. Olen niin ylpeä, että he ovat meidän fanejamme. He ovat tehneet osansa ja nyt on meidän vuoromme. Haluamme lähettää heidät kotimatkalle uuden ikimuistoisen kokemuksen kanssa.

McGinn kokeekin, että Skotlannissa on nyt paikka todistaa epäilijöille, että heidän joukkueensa voi olla yhtä hyvä kentälle kuin heidän faninsa ovat sen ulkopuolella.

– Paras asia jalkapalloilijana on näyttää arvostelijoille, että ovat väärässä. En usko, että kovin moni Euroopassa uskoo, että me voimme ottaa tämän askeleen. Mutta me uskomme täysin, että pystymme siihen. Ja olemme sen takia entistä enemmän innoissamme.


Espanja - Englanti