Ottelun parhaaksi pelaajaksi valittu Stanislav Lobotka ei pitänyt kynttiläänsä vakan alla arvioidessaan Belgia-voiton merkitystä Slovakialle.

FRANKFURT, Saksa. Slovakia järjesti näiden EM-kisojen tähän asti suurimman yllätyksen, kun se kaatoi materiaaliltaan ylivoimaiseksi ennakoidun Belgian 1-0 maanantaina Frankfurtissa. Suurimman huomion ottelussa vei ainoan maalin iskenyt Ivan Schranz, mutta Slovakian suurin sankari oli silti keskikentän pohjalla uurastanut ja Belgian tähdet pimennossa pitänyt Stanislav Lobotka, joka valittiin myös ottelun parhaaksi pelaajaksi.

Napolin keskikenttäpelaaja halusi heti ottelun jälkeen alleviivata sitä, kuinka iso merkitys yllätysvoitolla on joukkueelle, johon kukaan ei ennen EM-kisojen alkua uskonut.

– Tämä voitto merkitsee paljon, ei vain minulle mutta koko Slovakian kansalle. Se antaa paljon energiaa niin meille pelaajille kuin valmentajallekin. Ihmiset eivät uskoneet valmentajaamme, mutta hän on näyttänyt, että hänen pelityylillään voi voittaa, Lobotka sanoi lähettäen kiitokset Fransesco Calzonalle, joka on valmentanut häntä niin maajoukkueessa kuin Napolissakin.

Lobotka halusi lähettää kiitokset myös paikalle matkanneiden fanien suuntaan. Ottelu Deutsche Bank Arenalla muuttui yhtäkkiä kuin Slovakian kotiotteluksi, kun kymmenet tuhannet Slovakiasta matkanneet fanit hukuttivat kannustuksellaan belgialaiskannattajat allensa.

– He ovat matkanneet pitkän matkan. Loppua kohden saimme heistä energiaa, vaikka olimmekin väsyneitä. Niin sen pitäisikin mennä. Vain yhdessä voimme saavuttaa todella isoja asioita.

Ei vain bussipuolustusta

Kenties merkittävintä Slovakian voitossa oli se, että vaikka se pelasi materiaaliltaan ylivertaista vastustajaa vastaan – Belgian pelaajien yhteenlaskettu markkina-arvo on noin 600 miljoonaa euroa, kun Slovakian vastaava on 156 miljoonaa – ei joukkue vetäytynyt kilpikonnaan ja vain puolustanut.

Slovakia piti avausjaksolla palloa Belgiaa enemmän ja loi lopulta 10 maalintekoyritystä Belgian 15 vastaan. Maalia kohti menneet laukaukset menivät Belgialle niukasti 5-4.

– Mielestäni avainasia oli, ettemme pelänneet, vaikka vastassa olikin Belgia. Yritimme tehdä parhaamme ja luoda hieman onnea. Olemme näyttäneet, että voimme pärjätä ketä tahansa vastaan, eikä kyse ole vain taktiikoista, vaan myös siitä, että pelaamme sydämellämme, Lobotka sanoi.

Myös Lobotkan joukkuekaveri, Newcastle Unitedissa pelaava maalivahti Martin Dúbravka koki, että Slovakia voi olla ylpeä pelityylistään.

– Meidän pelaajamme eivät pelänneet pelata pallon kanssa. Emme vain potkineet palloa pois ja koittaneet repiä ottelusta tulosta. Mielestäni pelasimme kunnon jalkapalloa, ja se näkyy tulostaululla. Tämä on varoitussignaali kaikille muille joukkueille, jotka vielä kohtaamme.


Espanja - Englanti