Jalkapallon EM-kisoihin suurimpana mestarisuosikkina lähtenyt Englanti ei ole näyttänyt löytäneen pelaamisensa tasapainoa. Southgate teki ottelun jälkeisessä mediatilaisuudessa erikoisen teon haikailemalla kisajoukkueesta ulos jättämiensä pelaajien perään, ja osoittamalla, että toinen hänen keskikenttäpelaajistaan on kyllä onnistunut.

FRANKFURT, Saksa. Englanti jäi torstai-iltana 1-1 tasapeliin Tanskaa vastaan. Tai ehkä todenmukaisempi tapa ilmaista asia olisi, että Englanti sai napattua Tanskalta tasapelipisteen. Sillä kahdesta joukkueesta juuri Tanska oli se, joka oli lähempänä voittoa, ja jolle jäi lopputuloksen osalta enemmän spekuloitavaa.

Myöskään Englannin ensimmäisen ottelun, jossa se nappasi nihkeän 1-0 voiton Serbiasta, peliesitys ei varsinaisesti herättänyt hurraa-huutoja.

– Olemme luonnollisesti pettyneitä siihen, miten olemme näissä kahdessa pelissä esiintyneet, Englannin päävalmentaja Gareth Southgate sanoi Tanska-ottelun jälkeen.

– Meidän täytyy hyväksyä, ettemme ole prässänneet riittävällä intensiteetillä. Ja annamme jatkuvasti pallonhallinnan pois liian helposti. Kun nämä asiat yhdistää, on vaikea kontrolloida ottelua.

Prässitasosta puhuminen saattaa herättää joissain Englanti-faneissa toiveita, sillä kaikkein eniten Southgatea on kritisoitu siitä, että hän peluuttaa Kolmea Leijonaa liian varovaisesti, passiivisesti ja hitaasti. Merkittävää muutosta tähän ei kuitenkaan ole tulossa, sillä Southgate ei usko, että nykyjoukkue pystyisi yltiöaktiiviseen prässipeliin.

– Näillä pelaajatyypeillä, joita meillä on, meillä ei ole tarvetta prässätä korkealta. Enkä usko, että olisimme edes fyysisesti valmiita siihen. Meidän on vain löydettävä tapoja olla tiiviimpiä ja vaikeampia pelata vastaan.

Englannin pelaamisessa onkin tällä hetkellä monia valuvikoja. Yksi niistä liittyy vasemman puolustajan paikkaan, jonne Southgatella ei ole tällä hetkellä laittaa vasenjalkaista vaihtoehtoa. Se vaikuttaa suoraan muidenkin laidalla pelaavien pelaajien pelaamiseen ja sitä kautta myös koko joukkueen tasapainoon.

Mutta kenties suurin valuvika liittyy joukkueen keskikenttään. Konehuone, jossa Southgate on kahdessa ensimmäisessä ottelussa peluuttanut Declan Ricea ja Trent Alexander-Arnoldia, ei ole ottanut toimiakseen. Southgate myöntää, että keskikentän pelinrakentelun ongelmat ovat asioita, joita hän ei ole saanut täysin korjattua missään kohtaa manageriuraansa.

Mielenkiintoista kyllä, toisella keskikentän kaksikosta hän silti antaa puhtaat paperit.

– Olemme yrittäneet löytää ratkaisua keskikentän ongelmiin jo 7-8 vuotta. Jos meille ei olisi ollut Declan Ricea viimeisinä vuosina, en tiedä, mihin olisimme joutuneet. Valitettavasti Kalvin Phillips tai Jordan Henderson eivät olleet käytettävissä tähän turnaukseen, joten olemme joutuneet etsimään jotain uutta. Jotkut asiat ovat toimineet, toiset eivät. Mutta se on asia, jonka eteen olemme tehneet töitä jo vuosia.

Mikäli Rice ei ole ongelma, silloin sen voisi olettaa olevan hänen aisaparinsa. Alexander-Arnold onkin joutunut median silmätikuksi pelattuaan kaksi heikkoa ottelua. Myös Southgate on tunnustanut, ettei Liverpoolin kasvatti ole onnistunut itselleen vieraalla paikalla, sillä hän on kummassakin ottelussa ollut ensimmäinen Englannin pelaaja, joka on vaihdettu kentältä pois. Tanskaa vastaan Alexander-Arnold kesti vain 54 minuuttia.

Maajoukkueen päävalmentaja ei kuitenkaan ole valmis heittämään nuorta suojattiaan bussin alle, vaan vetää huomion mieluummin itseensä.

– Yksi isoimmista ongelmistamme oli, ettemme prässänneet hyvin joukkueena, ja sen vuoksi Alexander-Arnoldilla oli paljon ongelmia pallottomana. Suurimman osan niistä hän ratkaisi hyvin, Southgate sanoi.

– Ymmärrän, että kysytte kysymyksiä yksilöistä, mutta lopun kaiken emme toimineet joukkueena, kuten meidän pitäisi, ja vastuu siitä on minun.

Jalkapallon-EM.fi on Uefan akkreditoima media ja oli paikan päällä Frankfurtissa pelatussa ottelussa.


Espanja - Englanti