Gareth Southgate teki historiaa johdattamalla Englannin jalkapallon EM-kisojen loppuotteluun toista kertaa peräkkäin. Englannin päävalmentaja myöntää saamansa kritiikin satuttaneen, mutta keskittyy silti mieluummin hyviin hetkiin, joita on maajoukkueen kanssa kokenut.

Gareth Southgate teki keskiviikkoiltana historiaa. Yksikään toinen päävalmentaja ei ole onnistunut luotsaamaan Englanti arvokisojen finaaliin, joka pelataan Englannin ulkopuolella. Eikä yksikään toinen päävalmentaja ole vienyt Englanti kahteen arvokisafinaaliin. Southgate on nyt tehnyt nuo kummatkin.

Southgate on itse asiassa vienyt Englannin kahteen sen historian kolmesta arvokisafinaalista. Hän on voittanut enemmän pudotuspeliotteluita kuin kaikki Englannin muut päävalmentajat vuoden 1966 maailmanmestaruuden jälkeen yhteensä. Hänen pistekeskiarvonsa on Englannin maajoukkueen valmentajahistorian toiseksi korkein.

Ja silti Southgate on saanut näiden EM-kisojen aikana enemmän rapaa niskaansa kuin kukaan toinen. Häntä on heitelty olutmukeilla. Häntä on haukuttu, arvosteltu ja pyydetty eroamaan. Kaiken sen keskellä Southgate on pysynyt tyynenä. Hän ymmärtää itse, mitä on saavuttanut, vaikka myöntääkin, että kritiikki satuttaa jopa villipyttymäistä ex-pelaajaa.

– Me kaikki haluamme olla rakastettuja, eikö vain? Kun teet työtä maallesi, josta olet ylepä, mutta saat takaisin vain kritiikkiä, se on rankkaa, Southgate sanoo Westfalensationin uumenissa Hollantia vastaan pelatun EM-välierän jälkeen.

Englannin päävalmentaja ei lähtenyt journalistien kysymyksistä huolimatta kritisoimaan faneja, vaan muistutti yksinkertaisesti, että Englanti on hänen aikanaan saavuttantu historiallisia voittoja. Hän huomautti, että pelaajat muistavat kyllä nauttia tuloksista, ja olisi hyvä, jos fanit tekisivät samoin.

– Toivon, että he juhlivat tätä muutamalla oluella, Southgate nauraa.

– Otin vastaan tämän työn kehittääkseni englantilaista jalkapalloa. Olemme nyt päässeet kahteen finaaliin. Ensimmäinen niistä oli ensimmäinen finaalimme yli 50 vuoteen. Tämä on ensimmäinen koskaan Englannin ulkopuolella. Meillä on joukkue, joka tulee pysymään kasassa pitkään, eikä ole syklinsä päässä. Ja olemme antaneet faneillemme joitakin heidän parhaista kokemuksistaan viimeisen 50 vuoden aikana. Siitä olen todella ylpeä, ja olen onnellinen, jos ihmiset kotona tuntevat samoin kuin me tunnemme täällä stadionilla.

Southgate ymmärtää, ettei fanien nenille hyppimisestä olisi mitään hyötyä, vaikka maajoukkueen päävalmentajaa varmasti turhauttaakin, että yleinen mielipide on yhtäkkiä muuttunut suorastaan vihamielisestä euforiaksi, kun Englanti on edennyt jälleen yhteen finaaliin. Joukkueen pelaamisessa ei ole tapahtunut radikaalia muutosta, mutta kun voitot tulevat turnauksen loppuvaiheessa lohkovaiheen sijasta, yhtäkkiä se kelpaakin faneille.

Suu on silti parempi pitää supussa ja nauttia fanien tuesta niin kauan, kun sitä on saatavilla.

– Toiseen finaaliin pääsyn juhliminen faniemme kanssa on upeaa. Arvostan todella paljon faneja, jotka käyttävät paljon rahaa tullakseen paikan päälle näihin peleihin. Onneksi olemme onnistuneet tarjoamaan heille monia upeita iltoja viime vuosina.


Espanja - Englanti