Ennen maanantaita mediassa kohistiin vain Kazakstanin maalivahdista Higuitasta. Ottelun jälkeen voidaan kuitenkin sanoa, että maalivahtipelaaminen oli viimeinen asia, jossa Suomi antoi Kazakstanille tasoitusta.

Suomi hävisi maanantaina futsalin EM-kisojen toisen kierroksen ottelun Kazakstanille 2–6. Yksi ennen ottelua eniten puhututtaneista asioista oli Kazakstanin maalivahtipelaaminen. Kazakstanin maalivahti Higuita on futsalin maalivahtipelaamisen edelläkävijöitä, ja osallistuu aktiivisesti joukkueensa pallolliseen peliin jopa maalintekoa myöden.

Suomi kuitenkin onnistui hyydyttämään maalivahdin osallistumisen Kazakstanin hyökkäyspelaamiseen lähes täysin toisen jakson alkuun saakka. Kun Higuita kuitenkin pääsi peliin mukaan, oli kyyti kylmää. Maalivahti iski Kazakstanin 2–2 tasoituksen, joka käänsi ottelun suunnan.

– Meillä oli suunnitelma, mutta hän oli uskomaton tehdessään maalin. Olimme rohkeita, mutta kyse ei ollut vain rohkeudesta. Olimme myös viisaita. Jos annat heidän pelata omalla rytmillään, he kyllä voittavat. Me painostimme kovaa ja yritimme taivuttaa pelin meidän tahtoomme. Higuitan maaliin asti se toimi hyvin, Suomen päävalmentaja Mićo Martić kertasi Jalkapallon-EM.fi:lle ottelun jälkeen.

Ottelun ensimmäisellä jaksolla silmiinpistävää olikin ennen kaikkea se, että pallolliseen pelaamiseen osallistui enemmän Suomen Antti Koivumäki kuin viisi kertaa maailman parhaaksi maalivahdiksi valittu Higuita.

Koivumäen mukaan hänen pelitapansa muutos oli suunniteltua – joskin tarkoituksena oli auttaa enemmän puolustusta kuin hyökkäystä.

– Oli se suunniteltua. Olemme pelanneet niin myös seurajoukkueessani ja aiemmin maajoukkueessa. Mutta meidän tavoitteenamme on purkaa painetta omalta alueeltamme ja saada pallonhallinta heidän kenttäpuoliskolleen.

Golden Futsal Teamin maalivahti pääsi kertaalleen myös yrittämään maalintekoa.

– Kun keskustassa on paljon tilaa, voin myös laukoa. Se ei ole kiellettyä, Koivumäki kertoi.

Suomen jopa parhaaksi pelaajaksi noussut Koivumäki kriittinen omaa peliään kohtaan

28-vuotias maalivahti nousi ehkä hieman yllättäenkin EM-kisojen ykköstorjujaksi ohi kokeneemman Juha-Matti Savolaisen. Koivumäki on kuitenkin ollut kahdessa ensimmäisessä ottelussa Suomen paras pelaaja ja antanut joukkueelleen mahdollisuuden voittaa kummassakin pelissä.

Itselleen kriittinen maalivahti näkee oman pelinsä Kazakstania vastaan kuitenkin hyvin kaksiajakoisena.

– Noin 25 minuuttia oli hyvää pelaamista. Sain otettua joitakin tärkeitä torjuntoja. Sitten he saivat monta maalia lyhyen ajan sisään, joten en voi sanoa, että se olisi parhaita esityksiäni. Meidän täytyy pysyä keskittyneinä sen jälkeen, kun päästämme maaleja.

Suomi pysyi pelissä hienosti mukana, ja jopa johti ottelua toisen jakson alussa. Kazakstanin 2–2 tasoitus kuitenkin käänsi ottelun suunnan, ja Kazakstan meni maalin jälkeen menojaan. Maali tuli jopa hieman onnekkaasti, kun Higuitan laukaus kimposi Iiro Vanhan kautta verkkoon.

Koivumäki ei tilannetta ollut vielä ottelun jälkeen videolta nähnyt, mutta maalivahti uskoo, että ilman kimmoketta laukaus ei olisi hänen ohitseen mennyt.

– Se vaikutti paljon. Minun täytyy katsoa tilanne videolta, mutta oli outoa, etten torjunut sitä. Veto ei ollut niin kova. Uskon, että olisin voinut torjua sen. Jotain tapahtui, ja sitten se painui maaliin.

Martić sanoi olleensa tyytyväinen Suomen esitykseen, vaikka joukkue hävisikin. Koivumäen mukaan päällimmäinen tunne on kuitenkin pettymys.

– Tietysti olen pettynyt. Halusimme taistella voitosta, ja uskon, että teimme niin, mutta 6–2 ei ole hyvä tulos. Nyt meidän on analysoitava tämä peli ja valmistuttava seuraavaan peliin Sloveniaa vastaan, upeasti EM-kisoissa esiintynyt maalivahti sanoo.


Espanja - Englanti