Hollanti joutuu lähtemään kesän EM-kisoihin ilman kenties tärkeintä pelaajaansa Frenkie de Jongia. Katso Hollannin EM-joukkue 2024 alta.

Hollannin päävalmentaja Ronald Koeman joutuu lähtemään Saksan EM-kisoihin kenties koko turnauksen parhaalla puolustuksella, mutta ilman orkesterinsa kapellimestaria ja Hollannin pelaamisen primus motoria Frenkie de Jongia.

Barcelonan keskikenttäpelaaja pelasi rikkonaisen loppukauden loukattuaan nilkkansa maaliskuun alussa. Koko Hollanti odotti kärsimättömän jännityksen vallassa avainpelaajansa kuntoutumista, mutta lopulta Koeman joutui myöntämään, ettei de Jong ehdi palata pelikuntoon ennen turnauksen alkamista tämän viikon perjantaina.

De Jongia voi pitää jopa Hollannin tärkeimpänä yksittäisenä pelaajana, sillä vaikka esimerkiksi kapteeni Virgil van Dijkin poissaolo olisi niin ikään valtava takaisku, löytyy Oranjella toppariosastolle uskomaton määrä laajuutta. Hollanti tuleekin todennäköisesti pelaamaan viiden pelaajan alakerralla, jotta Koeman saa mahdollisimman monta huipputason toppariaan samanaikaisesti kentälle.

Hollannilla on käytettävissään maajoukkuejalkapallon paras kokoelma keskuspuolustajia. Van Dijkin lisäksi EM-joukkueeseen nimettiin Manchester Cityn Nathan Aké, Bayern Münchenin Matthijs de Ligt, Inter Milanon Stefan de Vrij, Tottenhamin Micky van de Ven ja Feyenoordin monipuolinen Lutsharel Geertruida. Laatua on niin paljon, ettei loukkaantumisista kärsineiden Arsenalin Jurrien Timberin tai Newcastlen Sven Bootmanin poissaoloa edes huomaan.

Lisäksi joukkueella löytyy oikealla laidalla kaksi maailmanluokan wing-backia Denzel Dumfriesin ja Jeremie Frimpongin muodossa. Selkeä heikkous on kuitenkin vasemman laitaouolustajan paikka, etenkin, kun Quilindschy Hartman on loukkaantumisen takia sivussa ja Koeman päätti kummallisesti jättää Borussia Dortmundin Ian Maatsenin pois joukkueesta.

On kuitenkin kyseenalaista, miten Koeman tulee ryhmittämään keskikenttänsä, kun de Jong, jonka ympärille koko joukkueen pelitapa oli rakennettu, on sivussa. Todennäköisimmät keskikentän vastuunkantajat ovat RB Leipzigin Xavi Simmons, PSV:n Joey Veerman ja Atalantan Teun Koopmeiners – joka hänkin on kuitenkin kärsinyt vaivoista. Kukaan heistä ei kutenkaan omaa samanlaista kykyä rytmittää joukkueensa peliä kuin Frenkie de Jong.

Hyökkäyspäässä Koeman luottaa edelleen eniten Memphis Depayhin, joka hänkin on vasta kuntoutumassa omista vammoistaan. Hyökkäyksen osalta Hollannin materiaali onkin huomattavasti köykäisempi kuin monella muulla kisojen kärkijoukkueella.

Jalkapallon EM-kisat 2024 alkavat Hollannin osalta 16. kesäkuuta Puolaa vastaan. D-lohkon muut joukkueet ovat Ranska ja Itävalta.

Hollannin EM-joukkue 2024

Maalivahdit
Bart Verbruggen (Brighton)
Mark Flekken (Brentford)
Justin Bijlow (Feyenoord)

Puolustajat
Virgil van Dijk (Liverpool)
Stefan de Vrij (Inter Milano)
Micky van de Ven (Tottenham Hotspur)
Daley Blind (Girona)
Matthijs de Ligt (Bayern München)
Nathan Ake (Manchester City)
Denzel Dumfries (Inter Milano)
Lutsharel Geertruida (Feyenoord)
Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen)

Keskikenttäpelaajat
Teun Koopmeiners (Atalanta)
Ryan Gravenberch (Liverpool)
Xavi Simons (RB Leipzig)
Joey Veerman (PSV)
Jerdy Schouten (PSV)
Gini Wijnaldum (Al Ettifaq)
Tijjani Reijnders (AC Milan)

Hyökkääjät
Steven Bergwijn (Ajax)
Memphis Depay (Atletico Madrid)
Brian Brobbey (Ajax)
Wout Weghorst (Hoffenheim)
Donyell Malen (Borussia Dortmund)
Cody Gakpo (Liverpool)