Italian joukkue EM-kisoissa 2024 ei ole yhtä valovoimainen kuin kolme vuotta sitten mestaruuden voittanut ryhmä. Luciano Spalletti onkin joutunut heikentämään ryhmäänsä merkittävästi niin loukkaantumisten, pelikieltojen kuin avainpelaajien heikentyneen tason takia.

Gli Azzurri haluaa puolustaa kolme vuotta sitten voittamaansa Euroopan mestaruutta, mutta merkittävästi muuttuneella joukkueella. Puolustuksen tukipilarit Giorgio Chiellini ja Leonardo Bonucci ovat lopettaneet uransa, ja myös päävalmentaja Roberto Mancini on siirtynyt eteenpäin – jättämällä pestinsä hyvin ristiriitaisissa olosuhteissa siirtyäkseen Saudi-Arabian valmentajaksi.

Luciano Spalletti yrittää palauttaa maansa kunnian joukkueen jäätyä vuoden 2022 MM-kisojen ulkopuolelle, mutta Napolin keväällä 2023 historialliseen Scudettoon luotsanneella päävalmentajalla ei ole käytössään yhtä hyvää materiaalia kuin edeltäjällään kolme vuotta aiemmin.

Spallettin valitsemista 26 pelaajasta jopa 15 on pelannut vähemmän kuin 20 A-maaottelua. Chiellinin lopetettua maajoukkueen kapteeniksi nousi kokeneeseen kaartiin kuuluva, mutta vasta 25-vuotias, Gianluigi Donnarumma. PSG:n maalivahti valittiin edellisten EM-kisojen parhaaksi pelaajaksi, ja hänen torjuntansa ovat jälleen ensiarvoisen tärkeitä, jos Italia mielii taistella EM-kullasta.

Jorginhon palattua omalle tasolleen Arsenalissa Italian keskikenttä näyttää edelleen varsin vahvalta. Pelin rytmittäjä saanee vierelleen Interin Nicolo Barellan sekä tämän joukkuekaverin Davide Frattesin tai AS Roman kipparin Lorenzo Pellegrinin.

Laajuutta joukkueessa on kuitenkin melko vähän, sillä niin Marco Verratti, Manuel Locatelli kuin Sandro Tonalikin loistavat erinäisistä syistä poissaolollaan. Siitä huolimatta Spalletti päätti valita lähes koko kauden pelikiellon takia sivussa olleen Nicolo Fagiolon EM-joukkueeseen.

Toppariosastolla Italia menetti sekä Fransesco Acerbin että Giorgio Scalvinin loukkaantumisille, joten vastuuta kantavat mahdollisesti Alessandro Bastini ja vasta kaksi A-maaottelua pelannut Alessandro Buongiorno. Myös laitapakkiosastolla loukkaantumiset ovat koetelleet, sillä niin Leonardo Spinazzola kuin Destiny Udogie joutuvat jättämään turnauksen väliin. Se ei kuitenkaan haitanne, jos Interin Federico Dimarco vain pysyy ehjänä.

Suurin akilleen kantapää on kuitenkin hyökkäyksessä. Gianluca Scamacca pelasi upean kauden Atalantassa, mutta ei ole osunut edes ladon seinään maajoukkueessa. Giacomo Raspadori näyttääkin enemmän Spallettin pelityyliin sopivalta hyökkääjältä, mutta hänenkään viime aikojen vireensä ei herätä hurraa-huutoja. Italia saattaakin nojata vahvasti laitureihinsa Federico Chiesaan ja Stephan El Shaarawyyn.

Italia pelaa Saksan EM-kisojen kuolemanlohkossa yhdessä Espanjan, Kroatian ja Albanian kanssa.

Italian EM-joukkue 2024

Maalivahdit:
Gianluigi Donnarumma, Paris Saint-Germain
Alex Meret, Napoli
Guglielmo Vicario, Tottenham Hotspur

Puolustajat:
Alessandro Bastoni, Inter Milano
Raoul Bellanova, Torino
Alessandro Buongiorno, Torino
Riccardo Calafiori, Bologna
Andrea Cambiaso, Juventus
Matteo Darmian, Inter Milano
Giovanni Di Lorenzo, Napoli
Federico Dimarco, Inter Milano
Federico Gatti, Juventus
Gianluca Mancini, AS Roma

Keskikenttäpelaajat:
Nicolò Barella, Inter Milano
Bryan Cristante, AS Roma
Nicolo Fagioli, Juventus
Michael Folorunsho, Hellas Verona
Davide Frattesi, Inter Milano
Jorginho, Arsenal
Lorenzo Pellegrini, AS Roma

Hyökkääjät:
Federico Chiesa, Juventus
Stephan El Shaarawy, AS Roma
Giacomo Raspadori, Napoli
Mateo Retegui, Genoa
Gianluca Scamacca, Atalanta
Mattia Zaccagni, Lazio


Espanja - Englanti