Tanska ja Slovenia tasasivat pisteet vauhdikkaassa ja tapahtumarikkaassa ottelussa, joka oli samalla kolme vuotta sitten EM-kisoissa sydämenpysähdyksen saaneen Christian Eriksenin paluuottelu EM-viheriöille.

STUTTGART, Saksa.

Eriksen kruunasi paluunsa EM-kisoihin

Ottelu alkoi todellisessa huutomyrskyssä. Sekä Tanskan että Slovenian fanit olivat löytäneet sankoin joukoin Stuttgartiin, ja 60 000 -paikkaista Stuttgart Arenaa hallitsivat täysin joko Slovenian valkoiset tai Tanskan punaiset värit. Tunnelma oli kuin bundesliigapelissä konsanaan, eikä stadionilla ollut mahdollista kuulla edes vierustoverin puhetta.

Tanskalaiset saivat kuitenkin niskalenkin niin paikalla olleiden katsojien määrässä kuin äänessäkin, ja sekavahkon alun jälkeen Tanska otti kontrollin myös kentän tasolla. Ensimmäisen huippupaikan rakensi kuitenkin Slovenia, ja pitkälti nuoren Benjamin Seskon henkilökohtaisen taidon kautta. RB Leipzigissa kautensa hirmuvireessä päättänyt hyökkääjä käännähti Tanskan rangaistusalueen ulkopuolella, sai jalkansa vapaaksi ja antoi viuhua – mutta muutaman sentin Tanskan maalin ohi.

Ja se oli lopulta Tanska, joka vastasi ottelun avausmaalista.

Tanskan avausottelu EM-kisoissa, tanskalaisten rajaheitto ja kaiken keskiössä Christian Eriksen. Mutta tällä kertaa huomattavasti iloisemmissa merkeissä kuin kolme vuotta sitten. Jonas Wind jatkoi rajaheiton taitavasti kantapäällään täysin vapaaksi unohtuneella Eriksenille, joka iski pääsi iskemään kymmenestä metristä henkisesti tärkeän maalin niin Tanskalle kuin itselleen.

Eriksen oli pahanteossa myös kymmenen minuuttia myöhemmin. Pallo kimposi kulmapotkun jälkitilanteesta takaisin Manchester Unitedin keskikenttäpelaajalle, joka lähetti volleysta viuhuvan keskityksen kohti Slovenian maalia. Painava keskitys oli Slovenian puolustukselle todella vaikea käsiteltävä, ja kimposi joukkueen omista pelaajista vain hieman ohi Slovenian maalin.

Pelin kuva oli melko selvä. Tanska hallitsi palloa, mutta Slovenia aiheutti kerta toisensa jälkeen ongelmia tanskalaispuolustuksella pitkillä avauksilla, joilla pyrittiin pelaamaan joko Sesko tai Andraz Sporar täyteen vauhtiin. Useimmat yrityksisttä karkasivat Tanskan maalivahdille Kasper Schmeichelille, mutta muutama läheltä piti -tilanne osoitti, että Slovenia kykenee kaiken osuessa nappiin haavoittamaan Tanskaa tilanteenvaihtopelillään.

Aivan puoliajan lopussa Wind tarjoili vielä vastahyökkäyksen päätteeksi loistotontin Eriksenille, mutta ottelun avausmaalin tekijän ruuti oli tällä kertaa märkää ja pallo karkasi tanskalaisten valloittamaan päätykatsomoon.

Tanska hallitsi avauspuoliaikaa selvästi, luoden tuplasti maalipaikkoja vastahyökkäyksiin luottavaan Sloveniaan nähden.

Tanska tuhlaili, Slovenia osoitti vaarallisuutensa

Kummallakin joukkueella oli aikaisin toisella jaksolla omat puolittaiset maalipaikkansa keskitysten kautta. Ensin Slovenia kävi lähellä, mutta maalin eteen lähetetty keskitys kimposi Jannik Vestergaardista hennosti ohi Tanskan maalin. Hetkeä myöhemmin Eriksen keskitti, mutta myös tällä kertaa pallo kimpoili useammasta pelaajasta maalin ohi.

Tunnin kohdalla syntyi puoliajan ensimmäinen huippupaikka, kun Victor Kristiansen teki vahvan nousun vasemmalta laidalta ja löysi Rasmus Höjlundin maalin edestä. Manchester Unitedin kärki ei kuitenkaan onnistunut ohittamaan Jan Oblakia avopaikasta.

Lähes heti perään Slovenia iski vaarallisesti vastaan ja Sporar löysi keskityksellään hyvän taustanousun tehneen Adam Gnezda Cerinin. Keskikenttäpelaajan pusku suuntautui kuitenkin Schmeichelin vartioiman maalin ohi.

Tanska yritti hallita pelin virtausta ja pelata pelistä vauhtia pois, mutta mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä kaoottisemmaksi se alkoi käydä. Jopa kovaa meteliä pitänyt yleisö alkoi hieman hiljetä kasvavan jännityksen vallassa, kun maalin tuntu alkoi roikkua ilmassa.

Vartti ennen varsinaisen peliajan päättymistä Slovenia kävi todella lähellä tasoitusta. Erik Janza lähetti kierteisen sivuvaparin, joka löysi Sporarin aivan vapaana maalin edestä. Hyökkääjän jatko avopaikasta meni kuitenkin jälleen ohi maalin.

Paria minuuttia myöhemmin Sesko osoitti hälleen huimaa taituruuttaan voittamalla kaksinkamppailun Tanskan rangaistusalueen ulkopuolella ja tykittämällä todellisen kanuunan kohti Tanskan maalia. Ylärima kuitenkin pelasti tanskalaiset – vielä hetkeksi.

Tilannetta seuranneesta kulmapotkusta pallo kimposi boksin ulkopuolelle Janzalle, joka ampui suoraan ilmasta. Pallo otti kimmokkeen Morten Hjulmandista ja upposi ohi voimattoman Schmeichelin. Useita huippupaikkoja tuhlaillut Tanska joutui kiroamaan oman viimeistelynsä heikkoutta.

Maalista virtaa saanut slovenialaisyleisö otti stadionin volyymitasojen ylläpidon kontolleen ja kannusti omiaan raivoisasti eteenpäin. Slovenia oli palkita yleisönsä, kun Sporar voitti juoksukilpailun Vestergaardia vastaan sata-nolla. Laukaus pienestä kulmasta meni kuitenkin ohi.

Kumpikaan joukkue ei enää onnistunut luomaan todellisia vaaranpaikkoja, ja niinpä Stuttgartissa päädyttiin pistejakoon. Lohkon kaksi muuta joukkuetta, Englanti ja Serbia, avaavat oman EM-urakkansa myöhemmin samana iltana.

Slovenia – Tanska 1-1 (0-1)

17′ Christian Eriksen 1-0
77′ Erik Janza 1-1


Espanja - Englanti