Tanskan päävalmentaja kanavoi voimaa edellisten EM-kisojen välierätappiosta. Pelaajat uskovat, että Tanska voi edetä aina mestaruuteen asti.

FRANKFURT, Saksa. Englanti ja Tanska kohtaavat torstai-iltana yhdessä vuoden 2024 EM-kisojen lohkovaiheen odotetuimmista otteluista. Edellisen kerran, kun joukkueet pelasivat vastakkain, kyseessä oli edellisten EM-kisojen välierä. Tanska aloitti ottelun loistavasti ja siirtyi johtoon Mikkel Damsgaardin maalilla. Simon Kjaerin oma maali kuitenkin tasoitti puntit nopeasti ja ratkaisua jouduttiin hakemaan jatkoajalta asti. Lopulta ottelun sankariksi nousi Harry Kane, joka viimeisteli voittomaalin ensimmäisen jatkoaikapuoliskon lopussa.

Tanskan päävalmentaja Kasper Hjulmand myöntää, että eteneminen altavastaajana välieriin asti, mutta putoaminen finaalista pienimmällä mahdollisella marginaalilla, otti koville.

– En juurikaan ajattele sitä enää. Mutta pelin jälkeen mietin sitä pitkään. Välierän häviäminen, kun olimme niin lähellä, oli raskasta. Jouduin sulattelemaan sitä kauan.

Hjulmand kuitenkin uskoo, että tappio voi toimia polttoaineena hänen joukkueelleen, kun Tanska astelee kentälle Englantia vastaan uudestaan.

– Mutta siitä saa myös motivaatiota. Pääseminen niin pitkälle inspiroi ja saa ymmärtämään, että voittaminen on oikeasti mahdollista. Tuollaiset tappiot motivoivat ja opettavat. Se teki kipeää, mutta antoi myös motivaatiota, Hjulmand sanoo.

Hjulmand kuitenkin muistuttaa, että kyseessä on uusi peli. Joukkueet ovat muuttuneet, uusia pelaajia tullut sisään, eikä kolmen vuoden takaisesta ottelusta voi enää vetää merkittäviä johtopäätöksiä.

Tanskan päävalmentajan mukaan nyt vastassa oleva Englanti on jopa parempi kuin kolme vuotta sitten EM-finaaliin edennyt joukkue.

– Englanti oli jo silloin maailmanluokan joukkue. He menivät arvokisojen finaaliin asti, se kertoo kaiken. Mutta kun ajatellaan joitakin uusia pelaajia, joita joukkueeseen on sen jälkeen tullut, ja niitä kokemuksia, joita he ovat kerryttäneet, uskon, että he ovat nyt parempia kuin koskaan aiemmin.

Se ei kuitenkaan tarkoita, että Tanska lähtisi otteluun pelokkaana. Hjulmandin mukaan hänen joukkueensa pelaa vain ja ainoastaan voitto mielessään. Myös pelaajat uskovat joukkueensa mahdollisuuksiin. Konkarivahti Kasper Schmeichelin mielestä myös Tanska on nyt parempi kuin se oli edetessään EM-kisojen välieriin.

– Uskon, että arvokisoissa kokemus on todella arvokasta. Mielestäni olemme nyt vahvempia kuin kolme vuotta sitten. Momentum on iso osa jalkapalloa. Meillä oli vaikea alku edellisissä EM-kisoissa, mutta loimme momentumia, joka kantoi meidät vaikeiden hetkien yli.

– Me voimme käyttää niitä kokemuksia ja kaikkea, mitä opimme edellisistä EM-kisoissa. Meidän vain pitää löytää se sama momentum uudestaan.

Schmeichel itse ei etsi motivaatiota edellisestä tappiosta. Hänen motivaationsa löytyy huomattavasti lähempää.

– Minua motivoi jo pelkästään se, että pelaan jälleen EM-kisoissa Tanskan paidassa. Sitä ei pidä ottaa itsestäänselvyytenä. Ja se, että me saamme 16 000 fania tueksemme stadionille. Minulle isoin motivaatiotekijä on mielikuva itsestäni juhlimassa voittoa heidän kanssaan ja heidän palkitsemisensa siitä, että ovat matkustaneet näin kauas.

Kaikesta huolimatta Tanska lähtee otteluun selvänä altavastaajana. Englanti ennakoitiin ennen turnausta koko kisojen suurimmaksi mestarisuosikiksi. Tanskan mestaruuteen ei puolestaan taida Tanskan ulkopuolelle uskoa realistisesti kukaan. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö joukkue olisi Saksassa vain voitto mielessään.

– Olemmeko me suosikkeja? Emme. Onko se epäonnistuminen, jos emme voita EM-kisoja? Ei. Mutta meidän täytyy unelmoida ja meillä täytyy olla tavoitteita, koska se asettaa tarvittavat standardit, Hjulmand sanoo.

Schmeichel on samaa mieltä.

– En usko, että kukaan lähtee EM-kisoihin ilman, että unelmoisi voitosta. Jos niin tekee, se on yksinkertaisesti väärin. Unelmat ovat merkillisiä. Olemme voittaneet EM-kisat kertaalleen, ja se antaa meille uskoa, että voimme tehdä sen uudestaan, toisen polven maalivahti, jonka isä oli mukana voittamassa vuoden 1992 EM-kisoja, sanoo.

– Standardit ovat korkealla, mutta niin sen pitäisikin olla elämässä. Unelmat ovat tärkeitä. Jos meillä ei ole unelmia, elämä ei ole hauskaa.


Espanja - Englanti