Tanskan dominoiva ote kääntyi jälleen kerran kärsimykseksi, mutta tällä kertaa joukkue selvisi ilman takaiskua. 0-0 tasapeli Serbiaa vastaan vei joukkueen EM-kisojen pudotuspeleihin toista kertaa peräkkäin.

MÜNCHEN, Saksa.

Edellisten EM-kisojen välieräjoukkue, tässä turnauksessa jo Englantia vastaan dominoinut, Tanska lähti C-lohkon päätöskierroksen kamppailuun veitsi kurkulla. Voitto tai tasapeli veisi joukkueen pudotuspeleihin, tappio todennäköisesti lähettäisi juutit kotimatkalle. Toki paljon riippui myös lohkon toisen ottelun tilanteesta, sillä Slovenian ja Tanskan päätyessä tasapisteisiin jopa keltaisten korttien määrä voisi ratkaista kaksikon lohkosijoituksen.

Serbian asema oli jossain määrin helpompi. Sen oli haettava voittoa pitääkseen pudotuspelipaikan kohtalon omissa käsissään. Mikään muu ei serbeille todennäköisesti riittäisi.

Asetelmista huolimatta ottelu lähti alusta asti liikkeelle tanskalaisten selvässä hallinnassa. Tanska piti palloa, oli aloitteellisempi ja selvästi henkisesti valmiimpi ottamaan pelin virtauksen kontrolloinnin omalle vastuulleen. Serbia puolestaan tuntui lähinnä toivovan ihmettä, tai yhtä Aleksandar Mitrovićin päähän tähdättyä epätoivosta keskitystä.

Jo vartin jälkeen Tanska kiusoitteli maalinteolla, kun Jonathan Bah pääsi puskemaan Joakim Maehlen hyvästä keskityksestä. Epäonnistunut pusku kuitenkin ohjasi pallon maalin ohi. Viisi minuuttia myöhemmin Christian Eriksen pääsi vapaasti laukomaan 25 metristä, ja vain Predrag Rajkovićin hyvä kurotus piti lukemat vielä nollilla.

Seuranneesta kulmapotkusta seurasi kenties avauspuoliskon paras maalipaikka, kun Eriksenin lähetti pallon lähes maaliviivan tuntumassa päivystäneelle Jonas Windille, joka ohjasi sen maaliin. Pallo oli kuitenkin kiertänyt kentän rajojen ulkopuolelta matkalla Serbian boksiin.

Puoliajan loppupuoliskolla sekä Rasmus Höjlund että Wind pääsivät yrittämään vielä hyviltä tonteilta, mutta kumpikaan hyökkääjistä ei saanut laukaukseensa niin paljon tarkkuutta, että Rajkovićin olisi joutunut todellisiin ongelmiin. Siksi lohkon tilanteen kannalta ensimmäisen puoliajan merkitsevimmiksi tilanteiksi jäivätkin Windin ja Morten Hjulmandin keltaiset kortit, jotka – kun myös Englannin ja Slovenian välinen ottelu oli tauolla tilanteesa 0-0 – pudottivat Tanskan Slovenian taakse lohkon taulukossa.

Kumpikin valmentaja halusi tauolla tuoda uusia tuulia joukkueensa pelaamiseen. Tanska vaihtoi Windin tilalle Andreas Skov Olsenin, kun taas Serbialta kentälle astelivat Luka Jović ja Dušan Tadić. Tanskan vaihto näytti aluksi tuottavan enemmän tulosta, kun Skov Olsenin väläytteli henkilökohtaista osaamistaan hyvällä haastolla. Club Brüggen hyökkääjän laukaus kuitenkin blokattiin kulmaksi.

Serbia alkoi kuitenkin pikkuhiljaa saada ottelusta paremmin otetta. Tanskan osalta turnauksen jokaisessa ottelussa toistunut tarina – täysi dominanssi ensimmäisellä puoliajalla, mutta totaalinen hyytyminen toisella – alkoi taas nostaa päätään. Tunnin pelin jälkeen Serbia oli jo rankaista Tanskan heikentyneestä kenttätasapainosta, mutta Jović oli tilanteessa paitsiossa, eikä maalia hyväksytty.

Ottelun loppu oli kuitenkin Tanskan kannalta kovaa kärsimystä. Serbia, pakkovoiton ajamana, painoi päälle ja tanskalaiset vain koittivat roikkua mukana. Pelillisesti joukkueiden välillä ei ollut paljoa. Serbia ei ollut pelillisesti merkittävästi niskan päällä, mutta ottelun loppua kohti tultaessa serbialaisten jokainen hyökkäys tuntui ajavan stressaantuneet tanskalaiset nurkkaan.

Jollain ilveellä Tanska kuitenkin piti kiinni tasapelistään ja eteni EM-kisojen pudotuspeleihin. Kaiken lisäksi Slovenian toisella jaksolla Englantia vastaan saama varoitus tarkoitti sitä, että Tanska nousi samalla lohkon kakkoseksi, ja kohtaa siten neljännesvälierissä Saksan.

Tanska – Serbia 0-0 (0-0)


Espanja - Englanti