Tanskan EM-joukkue 2024 julkaistiin Taskan jalkapalloliiton tiedotustilaisuudessa Brøndbyssä viime viikon torstaina. Päävalmentaja Kasper Hjulmandin nimeämään ryhmään kuuluu sekä maajoukkueessa rutinoituneita pelaajia että muutama yllätysvalinta.

Toisin kuin moni muu kesän 2024 EM-kisoihin valmistautuva joukkue, Tanska ei nimennyt alustavaan joukkueeseen ollenkaan ylimääräisiä pelaajia. Päävalmentaja Kasper Hjulmand löi heti alussa lukkoon sen 26 pelaajan joukkueen, joka osallistuu myös Saksan EM-kisoihin, elleivät loukkaantumiset sotke suunnitelmia.

– Halusin ajan puolelleni. Mitä vähemmän vaihtoja ja muutoksia voimme tehdä, sitä parempi. Jotkut pelaajista pelasivat vielä sunnuntaina, ja meillä on ollut tällä viikolla pelaajia sairastuvalla. Meillä on kaikki tarvitsemamme tiedot. Siksi halusin pitää sen (lopullisen joukkueen) koossa mahdollisimman pitkään, Hjulmand sanoi Tanskan TV2:n haastattelussa.

Maalivahdeiksi Hjulmand valitsi odotetusti kolme kokenutta maalivahtia Kasper Schmeichelin, Frederik Rønnowin ja Mads Hermansenin. Vaikka Rønnow pelasi upean kauden Union Berlinissä, odotetaan Schmeichelin olevan edelleen joukkueen ykkösmaalivahti ja tuovan kokemuksellaan tärkeää vakautta joukkueeseen.

Puolustuksessa Tanskalla on vakiintuneita nimiä, kuten Andreas Christensen, Simon Kjær ja Joachim Andersen. Hjulmand valitsi Tanskan EM-joukkueeseen 2024 myös Victor Nelssonin, Alexander Bahin ja Joakim Mæhlen, jotka kaikki olivat upeassa vireessä päättyneellä kaudella. Pienenä yllätyksenä voi pitää sitä, ettei joukkueessa ole yhtään Tanskan Superliigan pelaajaa, sillä muun muassa Brøndbyn Nicolai Vallysin odotettiin nousevan lopulliseen joukkueeseen.

Keskikenttä nojaa tottuun tapaan kokeneisiin Christian Erikseniin, Pierre-Emile Højbjergiin ja Thomas Delaneyyn, joilla kaikilla on rutkaasti kansainvälistä kokemusta niin maajoukkueesta kuin Euroopan huippuseuroista. Mukana ovat myös Morten Hjulmand ja Mathias Jensen, jotka molemmat ovat avainpelaajia omissa seuroissaan Euroopan kärkisarjoissa.

Hyökkäyksestä löytyy tuttuja nimiä kuten Kasper Dolberg, Yussuf Poulsen ja Jonas Wind. Myös Rasmus Højlund, jonka ensimmäinen kausi Manchester Unitedissa sujui ailahtelevasti, on mukana joukkueessa. Yksi merkittävimmistä uusista tulokkaista maajoukkueeseen on Jacob Bruun Larsen, jolla on alla todella hyvä kevät Burnleyssä. Tämä päätös osoittaa Hjulmandin valmiutta palkita pelaajia, jotka ovat olleet hyvässä vireessä ratkaisevilla hetkillä. Toinen yllättäjä on Anders Dreyer, joka on pelannut itsensä joukkueeseen iskemällä päättyneellä kaudella 19 maalilla Anderlechtille. Näiden kahden laitapelaajan yhteen laskettu A-maaotteluiden määrä on vain yhdeksän.

Tanskan materiaali on sen verran laadukas, että Hjulmandilla oli varaa jättää joukkueestaan pois Euroopan absoluuttisella huipulla pelaavia pelimiehiä. Poissaolijoista kenties tunnetuimmat ovat Lazion 23-vuotias laituri Gustav Isaksen ja Napolin 24-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja Jesper Lindstrøm. Isaksen ei ole missään vaiheessa löytänyt kunnollista paikkaa Hjulmandin pelisysteemistä, kun Lindstrøm taas on kärsinyt loukkaantumisista. TV2:n haastattalussa Hjulmand korosti, että molemmilla pelaajilla on edelleen tulevaisuus maajoukkueessa, mutta heidän nykyvireensä ja loukkaantumishistoriansa vaativat päävalmentajaa nimeämään joukkueeseen muita pelaajia.

Merkittävin poissaolija lienee kuitenkin Matt O’Riley, joka valittiin päättyneellä kaudella sekä Skotlannin mestaruuden että Skotlannin cupin voittaneen Celticin kauden pelaajaksi. Hjulmand on saanut päätöksestään merkittävästi kritiikkiä Tanskassa, ja sanoo ymmärtävänsä kritiikin lähteen.

– Mielestäni se on reilua, koska Matt on ollut hyvä tällä kaudella ja pidän Mattista todella paljon. On vain ollut joitakin, jotka ovat olleet parempia, Hjulmand sanoi TV2:lle.

Tanska aloittaa EM-kisat 16. kesäkuuta Sloveniaa vastaan. Ennen EM-kisoja joukkue pelaa kotonaan harjoitusottelut ensin Ruotsia ja sitten Norjaa vastaan.

Tanskan EM-joukkue 2024

Maalivahdit
Kasper Schmeichel, Anderlecht
Fredrik Rönnow, Union Berlin
Mads Hermansen, Leicester City

Puolustajat
Andreas Christensen, FC Barcelona
Simon Kjaer, AC Milan
Joachim Andersen, Crystal Palace
Jannik Vestergaard, Leicester City
Victor Nelsson, Galatasaray
Alexander Bah, SL Benfica
Joakim Maehle, VfL Wolfsburg
Rasmus Nissen Kristensen, AS Roma
Victor Kristiansen, Bologna

Keskikenttäpelaajat/hyökkääjät
Christian Eriksen, Manchester United
Thomas Delaney, Anderlecht
Morten Hjulmand, Sporting Lissabon
Pierre-Emile Höjbjerg, Tottenham Hotspur
Christian Nörgaard, Brentford
Mathias Jensen, Brentford
Mikkel Damsgaard, Brentford
Jacob Bruun Larsen, Burnley
Andreas Skov Olsen, Club Brügge
Anders Dreyer, Anderlecht
Kasper Dolberg, Anderlecht
Rasmus Höjlund, Manchester United
Jonas Wind, VfL Wolfsburg
Yussuf Poulsen, RB Leipzig