Saksa avasi jalkapallon EM-kisat tyrmäävästi ottamalla vakuuttavan 5-1 voiton Skotlannista. Ottelussa oli alusta asti vain yksi joukkue, eikä heikosti pelannut Skotlanti onnistunut missään vaiheessa luomaan edes puolittaista uhkaa peliä hallinnutta Saksaa vastaan.

Avauspuolisko täyttä Saksan dominanssia

EM-kisojen avausottelu alkoi valtavan huutomyrskyn säestämänä. Erikoisen tilanteesta teki se, että saksalaisfanit jäivät jopa kakkoseksi sankoin joukoin paikalle löytäneiden skotlantilaisten kiristäessä äänijänteitään.

Vain kymmenen minuutin pelin jälkeen Saksan avainpelaajat onnistuivat ja vapauttivat kovan paineen alla pelanneen kotijoukkueen. Maajoukkueeseen ennen EM-kisoja paluun tehnyt Toni Kroos lähetti täydellisen puolenvaihdon kovan kritiikin kohteena olleelle Joshua Kimmichille, joka jatkoi taitavasti Skotlannin puolustuksen taskuun Florian Wirtzille. Leverkusenin nuori tähti, josta on soviteltu Saksan maajoukkueen uutta soihdunkantajaa, upotti terävän kudin Skotlannin maalin kulmaan ja antoi kotifaneille aihetta huutoon.

Vain kahdeksan minuuttia myöhemmin verkko Skotlannin maalivahdin Angus Guinnin takana heilui taas. Jälleen hyökkäys käynnistyi Kroosin oivasta avauksesta. Tähän kauteen uransa päättävä syöttötaituri löysi Skotlannin linjojen välistä Ilkay Gündoganin, joka loi itselleen tilaa upealla pyörähdyksellä. Barcelonan keskikenttäpelaaja avasi pystyyn Kai Havertzille, joka vei pallon syvään ja käänsi takaviistoon Jamal Musialalle. Tulinen pommi maalin yläkulmaan ei jättänyt Gunnille mitään mahdollisuuksia.

Saksan yksipuolinen näytös jatkui myös 2-0 maalin jälkeen. Isäntäjoukkue tuntui löytävän jatkuvasti tilaa Skotlannin puolustuslinjan ja keskikentän välistä, ja 24 minuutin pelin jälkeen Maximilian Mittelstädt pelasi pallon hyvin Musialalle vapaaseen tilaan Skotlannin rangaistusalueen rajalle. Musiala joutui skotlantilaispuolustuksen pahoinpitelemäksi, mutta VAR-tarkastuksen jälkeen rikkeen todettiin tapahtuneen rangaistusalueen ulkopuolella, eikä seuranneesta vapaapotkusta syntynyt vaaratilannetta.

Aivan puoliajan lopussa Skotlanti sai vähän rikottua Saksan dominanssia ja pääsi pariin kertaa jopa hyökkäysalueelle pallon kanssa. Mitään aidosti merkittävää ei yllättävänkin vaisu Skotlanti kuitenkaan onnistunut koko jakson aikana luomaan.

Pari minuuttia ennen taukoa Saksa loi jälleen yhden huipputontin, kun Musiala tanssi itsensä useamman skottipelaajan läpi ja loi Saksalle hetkellisen ylivoiman hyökkäysalueelle. Kimmich löysi keskityksellään avopaikasta Gündoganin, jonka puskun Gunn kuitenkin hienosti torjui. Jatkotilanteessa Ryan Porteous lanasi Gündoganin käsittämättömällä nilkan murskaus -taklauksella ja sai ansaitun punaisen kortin.

Kun Havertz vielä upotti taklauksesta tulleen pilkun varmalla tavalla, lähti vajaamiehinen ja kolmen maalin takaa-ajoasemassa ollut Skotlanti tauolle käytännössä täysin toivottomasta tilanteesta.

Skotlannilla ei annettavaa toisellakaan puoliajalla

Kumpikin päävalmentaja reagoi tauolla. Julian Nagelsmann vaihtoi korttiherkän Robert Andrichin pois ja päästi kentälle Pascal Grossin. Skotlannin Steve Clarke puolestaan korvasi joukkueensa ainoan hyökkääjän Che Adamsin puolustaja Grant Hanleylla ja lähti vain pitämään toisella puoliajalla numeroita siedettävinä.

Vajaan tunnin pelin jälkeen Musiala loi Saksalle jälleen yhden maalipaikan, kun hän kiemurteli ohi Skotlannin puolustuksen ja löysi syötöllään Kroosin. Real Madridin keskikenttäpelaaja keskitti Wirtzille, joka kuitenkin nosti lähtietäisyydeltä maalin yli. Hetkeä myöhemmin Musiala kiemurteli jälleen tekopaikkaan ja laukoi tällä kertaa itse, mutta Gunn torjui jalallaan.

Hieman tunnin pelin jälkeen Nagelsmann alkoi jo antaa lepoaikaa avainpelaajilleen. Havertz teki tilaa Niclas Füllkrugille ja upean ottelun pelannut Wirtz Leroy Sanelle. Bayern Münchenin laituri pääsikin heti kentälle tultuaan maalipaikkaan, mutta ei saanut kunnon laukausta aikaiseksi.

Paria minuuttia myöhemmin myös toinen vaihtopelaaja pääsi kokeilemaan, eikä Füllkrug erehtynyt. Musiala loi jälleen hyökkäysalueella tilaa ja tavoitteli vapauttavalla syötöllään Gündogania. Saksan kapteeni ei aivan saanut palloa matkaansa, mutta taustalta tilanteeseen saapui Borussia Dortmundin hyökkääjä, joka täräytti pallon voimalla Skotlannin maalin yläkulmaan.

Reilu vartti ennen loppua kentän sai jättää myös pelin kenties paras pelaaja Musiala. Nurmelle pääsi kirmaamaan kotistadionillaan Bayern Münchenin legenda Thomas Müller. Ja vain hetkeä myöhemmin Müller oli jo pahanteossa, kun Füllkrug iski pallon toistamiseen Skotlannin maaliin Müllerin keskityksestä. Borussia Dortmundin kärki oli kuitenkin tilanteessa hennosti paitsiossa.

Nagelsmann käytti viimeisen vaihtonsa kymmenen minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua, kun Kroos pääsi huilaamaan ja kisajoukkueeseen viime hetkellä hälytetty Emre Can sai maistaa kotikisojen tunnelmaa kentän sisältä.

Skotlanti ei ollut koko ottelussa pystynyt luomaan käytännössä yhtään oikeaa hyökkäystä, mutta rikkoi kuitenkin Saksan nollan vielä muutama minuutti ennen loppua. Andrew Robertson lähetti sivuvapaapotkun lähes puolesta kentästä ja pallo jatkettiin koko pelaajapakan yli. Vaihdosta sisään tullut Scott McKenna käänsi pallon takaisin maalin eteen ja Antonio Rüdiger puski epäonnekseen pelivälineen omaan maalin yli voimattoman Manuel Neuerin.

Saksa kuitenkin iski vielä kertaalleen kotiyleisön riemuksi. Joukkue pyöritteli palloa Skotlannin rangaistusalueen rajalla ja Müller teki fiksulla pystyjuoksulla juuri sopivasti tilaa puolustuslinjan eteen, että Can pääsi lataamaan tarkan laukauksen Skotlannin maalin alakulmaan.

Saksa nappasi EM-kisojen avausottelusta todella vakuuttavan voiton ja vankisti asemiaan keskustelussa EM-kisojen voittajasuosikeista. Niin joukkueen prässipeli kuin hyökkäyksen rakentelut toimivat hienosti ja loivat takuuvarmasti uskoa kisaisäntien menestykseen. Skotlanti ei puolestaan pystynyt missään kohtaa peliä luomaan oikeastaan mitään merkittävää, ja joutuu parantamaan otteitaan merkittävästi, jos se haluaa taistella pudotuspelipaikoista.

Saksa – Skotlanti 5-1 (3-0)

10′ Florian Wirtz 1-0
19′ Jamal Musiala 2-0
45+1′ Kai Havertz 3-0 (rp.)
68′ Niclas Füllkrug 4-0
87′ Antonio Rüdiger 4-1 (om.)
90+3′ Emre Can 5-1


Espanja - Englanti