Turkki eteni jalkapallon EM-kisojen 2024 neljännesvälieriin kaatamalla Tšekin F-lohkon päätöskierroksella 2-1. Huolimatta siitä, että Tšekki pelasi suuren osan pelistä alivoimalla, oli se joukkueista aloitteellisempi ja paineisti Turkkia pitkään.

Tšekki aloitti huomattavasti vahvemmin ja oli selvästi valmiimpi joukkue tähän otteluun. Joukkue loi heti alkuminuuteilla useamman läheltä piti -tilanteen ja tuntui yllättäneen Turkin housut kintuissa.

Hyvin aloittaneen Tšekin ottelu sai karmean käänteen, kun Antonin Barák kaatoi ensin Ferdi Kadıoğlun ja hetkeä myöhemmin rikkoi huolimattomasti Salih Özcania. Vain kaksikymmentä minuuttia oli pelattu, kun Tšekki joutui miehen alivoimalle.

Turkki otti odotetusti komennon ylivoimalle, mutta ottelu jatkui todella tunteikkaana. Pohjevamman takia penkillä aloittanut Patrik Schick nappasi itselleen protestoinnista keltaisen kortin ja samalla pelikiellon Tšekin mahdolliseen neljännesvälierään.

Ensimmäisen puoliajan parhaan paikan loi kuitenkin Tšekki, kun David Jurásek pääsi laukomaan Lukáš Provodin syötöstä. Mert Günok piti kuitenkin joukkueensa kiinni pisteessä.

Turkki tuli toiselle puoliajalle aivan uudella innolla, ja nappasi nopeasti johtoaseman. Jindřich Staněk torjui upeasti Kenan Yıldızin laukauksen. Irtopallo jäi kuitenkin Turkille, ja Hakan Çalhanoğlu pääsi sijoittamaan sen oikeaan alakulmaan.

Alivoimainen Tšekki ei kuitenkaan antanut periksi. Vladimir Coufal linkosi pitkän rajaheiton, jonka Tomáš Chorý voitti omalle joukkueelleen. Pallo putosi Tomáš Součekille, joka iski läheltä ylös ja toi Tšekin tasoihin.

Turkki antoi pelin täysin pois omista käsistään maalin jälkeen. Tšekki, joka pelasi miehen vajaalle, hallitsi peliä täysin ja painoi päälle mielettömällä draivilla. Turkille riittäisi jatkopaikkaan tasapeli, kun Tšekki taas tarvitsisi voiton, mutta siltä Turkki hyökkäsi tilanteenvaihdoissa yli-innokkaasti ja tarjosi Tšekille avaimet johto-osumaan.

Yksi Turkin vastahyökkäyksistä kuitenkin johti yllättäen ottelun ratkaisevaan osumaan. Cenk Tosun livahti Tšekin boksiin vasemmalta laidalta ja upotti hienon laukauksen maalin alakulmaan.

Heikosta pelistään huolimatta Turkki jatkoi neljännesvälieriin, joissa se kohtaa Itävallan.

Tšekki – Turkki 1-2 (0-0)

51’ Hakan Çalhanoğlu 0-1
66’ Tomáš Souček 1-1
90+4’ Cenk Tosun 1-2


Espanja - Englanti