Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue selvitti tiensä U17 EM-kisoihin kaatamalla Slovakian tiistaina 4-0. 

Suomi voitti tiistaina Slovakian 4-0 ja varmisti paikkansa toukokuussa Bosnia ja Hertsegovina pelattavissa EM-kisoissa.

Lohkovoitto irtosi lopulta maalieron turvin ennen toiseksi sijoittunutta Islantia, joten ottelun viimeisen kymmenminuuttisen aikana tehdyt kaksi maalia nousivat lopulta korkeaan arvoon.

– Onhan tämä ihan huikea temppu joukkueeltamme. Pelaajien ja koko tiimin fiilis on hieno, kun tiedetään, miten vaikeaa sinne on päästä pelaamalla ja miten kovia joukkueita Euroopassa on. EM-lopputurnaukseen pääsee karsinnoista pelaamalla vain seitsemän joukkuetta. Iso hatunnosto pelaajille, Suomen päävalmentaja, jo toisen kerran ikäluokkamaajoukkueen EM-kisoihin luotsannut, Marko Saloranta iloitsi.

Ottelu eteni maalittomana toiselle puoliajalle asti. Kuparinen rikkoontui vasta 54. minuutilla, kun Milja Kiviranta viimeisteli ottelun avausmaalin rangaistuspotkusta.

Tämän jälkeen ottelu kuitenkin repesi Suomen hyväksi. Vaihtopelaajat Lotta Kalske, Ilona Walla ja Ida Heikkinen iskivät kukin yhden maalin ja veivät Suomen EM-kisoihin

– Olemme pelaajien kanssa puhuneet siitä, miten arvokkaita vaihtopelaajat ovat. Nyt he ratkaisivat ottelut täällä turnauksessa Irlantia ja Slovakiaa vastaan. Tänäänkin vaihtopelaajat viimeistelivät neljästä maalista kolme, Saloranta kiitteli Palloliiton haastattelussa.

Suomi joutui vielä ottelun jälkeen jännittämään kisapaikkaansa, sillä Islannin ja Irlannin välinen ottelu päättyi myöhemmin. Islannin 4-1 voitto ei kuitenkaan riittänyt syrjäyttämään Minihelmareita lohkon kärkisijalta.

– Koko ajan seurasimme Islannin peliä, ja myös Suomesta tuli tilannetietoja. Pelaajien kanssa oltiin käyty läpi jo Irlanti-ottelun jälkeen, ettei heidän tarvinnut uhrata energiaa toisen ottelun tuloksen miettimiseen, vaan me valmennusjohdossa teimme päätöket. Tauolla kerroimme, että näyttäisi, että maaleja pitää tehdä. Erittäin kypsästi pelaajamme pelasivat ja vielä paransivat peliään tiukassa paikassa, Saloranta kertasi.

Suomi on selvinnyt vain kerran aikaisemmin U17-tyttöjen EM-kisoihin. Juuri siitä syystä saavutus maistuu erityisen makealta. Riemukas jalkapallovuosi saa jatkoa Huuhkajien ja Helmarien lisäksi ainakin yhdestä arvokisajoukkueesta.

– Huomenna alkaa valmistautuminen kisoihin. Tästä päivästä on tasan viisi viikkoa avausotteluun. Tämä on iso asia suomalaiselle jalkapallolle. Tahdon lämpimästi kiittää tässä yhteydessä myös suomalaisia seuroja hyvästä työstä, Saloranta kertoo.

EM-kisat pelataan 3.–15. toukokuuta Bosnia ja Hertsegovinassa.

Suomen EM-kisoihin selvinnyt joukkue (suluissa aiemmat seurat Suomessa):

Ellan Arpiainen, HFA (KTP, HaPK, Sudet)
Pihla Niinistö, HJK (VJS)
Sara Arimo, FC Honka (AC Kirkkonummi)
Aura Nyholm, HPS (HJK, VJS)
Siiri Siivonen, HJK
Ida Heikkinen, FC Honka (FC WILD)
Nelli Kalske, EPS
Helmi Raijas, HFA (FC Viikingit, Valtti)
Matilda Sarlin, Ilves
Anni Ylä-Mononen, HJK
Bettina Aho, FC Peltirumpu (MYPA, Sudet, Valkealan Kajo)
Ilona Walta, HJK (PPS)
Julia Schalin, FC Honka (Espoon Tikka, EPS)
Jutta Angeria, HFA (ONS, OLS)
Cecilia Ek, HFA (JyPK, FCV)
Elli Mäkipelkola, Ilves (SeMi)
Milja Kiviranta, HJK (KTP, Jäntevä)
Elli Seiro, FC Honka (EPS)
Lilli Halttunen, HJK (LePa, FC Espoo)
Lotta Kalske, EPS