Georgia toimi vastavoimana jalkapallomaailman kliinisyydelle ja näytti, että myös ennakolta heikommat maat pystyvät urotekoihin. 11 sijaa Suomea alempaa maailmanrankingista löytyvä joukkue kaatoi panoksettomasti pelanneen Portugalin ja eteni EM-kisojen neljännesvälieriin.

Georgia, maailmanrankingin 74. oleva joukkue, on heittämällä näiden jalkapallon EM-kisojen heikoiten sijoitettu joukkue, joka tuli omassa EM-karsintalohkossaan neljänneksi, mutta lunasti historiansa ensimmäisen arvokisapaikan Kansojen liigan C-polun kautta. Eikä yksikään maa ole nauttinut kisahuumasta niin täysillä kuin monien kenties jopa EM-kisahistorian heikoimpana joukkueena pitämät georgialaiset.

Keskiviikkona Georgia teki jälleen yhden uskomattoman tempun, etenemällä vastoin kaikkia odotuksia EM-kisojen pudotuspeleihin. Matkan varrelle mahtui toki – kuten kuuluukin – myös kosolti onnea, kuten Tšekin heikko viimeistely ja se, että lohkonsa jo voittanut Portugali pelasi päätösottelussaan ilman panosta ja yhdeksällä uudella avauskokoonpanon pelaajalla, mutta se ei poista sitä, että Georgia, joukkue, joka pelaa kisoissa vain Kansojen liigan lanseerauksen ansiosta, on ollut näiden EM-kisojen positiivisin piristysruiske.

Ottelu yhden turnauksen mestarisuosikeista, Portugalin, ja joukkueen, jonka ei edes pitäisi pelata EM-kisoissa, Georgian, sai shokeeraavan alun, kun Georgian suurin tähti Khvicha Kvaratskhelia vei joukkueensa johtoon vain 93 sekunnin pelin jälkeen.

Antisankariksi joutui yksi Portugalin uusista avauksen pelaajista, Antonio Silva, joka antoi karmean harhasyötön ja Georges Mikautadze pääsi vapauttamaan Kvaratskhelian Portugalin linjan taakse. Napolin laituri kontrolloi pallon hienosti ja viimeisteli takuuvarmasti.

Portugali jatkoi joukkueena, joka piti palloa enemmän, mutta ei onnistunut konvertoimaan hidasta pallon liikutteluaan maalipaikoiksi. Reilun vartin pelin jälkeen Cristiano Ronaldo täräytti 35 metristä hyvänoloisen vapaapotkun, jonka Giorgi Mamardashvili varmasti torjui. Hetkeä myöhemmin João Palhinha kokeili kaukaa, mutta Mamardashvili oli yhtä varma toistamiseen.

Pikkuhiljaa pelin virtaus alkoi kuitenkin kääntyä myös maalipaikoiksi. Ensin João Félix lähetti vedon hyvältä tontilta vain hieman leveäksi, sitten Giorgi Gvelesiani blokkasi upeasti Ronaldon laukauksen. Toisessa päässä Kvaratskhelian vapaapotku oli pomppia suoraan pelaajamassan yli maaliin. Jakson lopussa Mamardashvili joutui vielä torjuntatöihin Félixin vetoon, mutta vei Georgian johdossa tauolle.

Heti toisen jakson alussa Portugali pääsi hyvään paikkaan, mutta Lasha Dvali blokkasi jopa tietämättään Ronaldon vedon lähietäisyydeltä. Hetkeä myöhemmin Georgia iski kuitenkin takaisin, mutta Kvaratskhelia ei onnistunut viimeistelyssään hyvästä paikasta.

Turnauksen tähän asti paras maalivahti osoitti jälleen tärkeytensä, kun Mamardashvili torjui upeasti Diogo Dalotin yrityksen. Seuraavasta hyökkäyksestä Georgia taas sai rangaistuspotkun, jonka Mikautadze varmasti upotti alakulmaan. Yhtäkkiä täydellinen altavastaaja Georgia olikin yhden torjunnan ansiosta tasatilanteen sijasta kahden maalin johdossa.

Portugali jatkoi maalin jälkeen unettavaa pallon pyörittämistään, joka ei kuitenkaan johtanut juuri mihinkään. Nopeasti vastaan iskeneellä Georgialla oli jopa paremmat paikat kuin ylivoimaisella ennakkosuosikilla Portugalilla. Mitä pidemmälle toinen puoliaika eteni, sitä paremmin Georgia näytti olevan pelin päällä ja sitä luottavaisemmalta johtonsa pitämiseen.

Georgia olikin iskeä jo kolmannen maalin, kun Mikautadze rakensi loistopaikan Zuriko Davitashvilille, joka ei kuitenkaan onnistunut viimeistelyssään. Aivan lopussa Portugali sai vielä painetta, mutta vaikka se olisikin tehnyt maalin, se olisi ollut lähinnä kosmetiikkaa.

Mamardashvilin johdolla Georgia kuitenkin piti maalinsa puhtaana loppuun asti ja pääsi juhlimaan – uskomatonta kyllä – historiansa ensimmäisissä EM-kisoissa historiansa ensimmäistä pudotuspelipaikkaa. Georgian juhlat pelin jälkeen vastasivat melkein Euroopan mestaruuden voittamista, ja hyvästä syystä. Ennen turnausta kukaan ei antanut joukkueelle mahdollisuuksia, mutta niin vain Georgia tulee pelaamaan Espanjaa vastaan EM-kisojen neljännesvälierissä.

Georgia – Portugali 2-0 (1-0)

2’ Khvicha Kvaratskhelia 1-0
57’ Georges Mikautadze 2-0 (rp.)


Espanja - Englanti