Turkin päävalmentaja Vincenzo Montellan fiksu ottelusuunnitelma toimi loistavasti ja tuotti Turkille 2-1 voiton Itävallan rajusta loppurynnistyksestä huolimatta. EM-kisojen puolivälierissä Turkki kohtaa Hollannin.

Leipzigissä nähtiin tiistai-iltana äärimmäisen mielenkiintoinen ja viihdyttävä jalkapallo-ottelu, jonka keskiöön nousivat pelaajien sijasta kaksi päävalmentajaa. Gegenpressin luojana tunnettu Itävallan Ralf Rangnick löysi toisella puoliajalla vastalääkkeen Turkin Vincenzo Montellan keittämään myrkkyyn, mutta italialaisvalmentajan sapluuna toimi riittävän pitkään, jotta Turkki onnistui puristamaan voiton ja puolivälieräpaikan.

Ottelu sai hengästyttävän, sillä jo ensimmäisen minuutin aikana nähtiin kolme maalipaikkaa ja yksi maali. Itävallan hyökkäyksen jälkeen Turkki pääsi vastahyökkäykseen, jonka lopputulemana se sai kulmapotkun. Arda Gülerin lähettämä pallo pomppi ihmeellisenä flipperinä kahden Itävallan puolustajan ja maalivahti Patrick Pentzin kautta Merih Demiralille, joka nosti sen Itävallan maalin kattoon.

Heti perään Itävalta kuitenkin hyökkäsi vaarallisesti. Christoph Baumgartner pääsi laukomaan, mutta pallo lipui tolppaa nuollen ohi Turkin maalin. Hetkeä myöhemmin Itävalta oli vastata omalla kulmapotkullaan, joka pomppi vaarallisen oloisesti takatolpalla päivystäneelle Baumgartnerille, mutta Demiral ehti häiritsemään juuri sopivasti, jotta Turkin maali säästyi.

Avausjakson puolivälissä Turkilla oli vielä kaksi tilaisuutta, ensin Demiralin puskun ja sitten Barış Yılmazin hienon yksilösuorituksen kautta, mutta kummallakaan kerralla se ei onnistunut saaman laukausta maalia kohti. Hengästyttävän alun jälkeen Montellan ryhmä päätti kuitenkin vetäytyä ja hidastaa pelin rytmiä, jotta vauhtijalkapallosta tunnettu Itävalta ei pääsisi pelaamaan omilla vahvuuksillaan.

Turkki sääteli prässitasoaan erinomaisesti, ottaen välillä kiinni korkealta, välillä matalalta, ja keskittyi avaamaan peliä maltilla ja pitkällä syötöillä, jottei Itävalta päässyt käynnistämään silmiä hivelevää vastaprässiään.

Tauolla Rangnick reagoi kahdella vaihdolla, ja onnistuikin avaamaan peliä toivomallaan tavalla. Itävalta pääsi toisen jakson alussa yhä useammin kääntämään peliä keskustan kautta, millä se laittoi Turkin todella ahtaalle. Muutos toi myös maalipaikkoja. Ensin Stefan Posch vapautti Marko Arnautovicin läpiajoon, mutta hyökkääjä ei onnistunut ohittamaan Mert Günokia. Hetkeä myöhemmin Itävalta hyökkäsi jälleen Poschin kautta, mutta Demiral blokkasi laitapuolustajan laukauksen.

Kesken Itävallan vyöryn Turkki sai kuitenkin kulmapotkun, josta se iski uudestaan. Güler antoi jälleen, kuten jokaisella kerralla tässä ottelussa, kierteisen pallon etutolpalle, ja jälleen Itävalta oli ongelmissa. Demiral nousi kahden pelaajan välistä korkeimmalle ja puski Turkin kahden maalin johtoon.

Rangnick reagoi uudestaan kahdella vaihdolla. Itävalta saikin heti hyvän vaihteen päälle, joka huipentui kavennusosumaan. Posch voitti pääpallon kulmapotkussa ja vaihdosta kentälle tullut Michael Gregoritsch iski pallon takatolpalta sisään.

Ottelun lopun Itävalta vyöryi ja vyöryi kohti Turkin maalia. Montella kuitenkin teki vastareaktion Itävallan dominointiin ja asetti joukkueensa puolustamaan käytännössä kahdessa viiden pelaajan linjassa ilman ainuttakaan hyökkääjää. Inhorealistinen lähestymistapa toimi, sillä Itävallan paras vaihde hyytyi Turkin tiiviiseen puolustukseen.

Pelin viimeisellä minuutilla Itävalta sai kuitenkin vielä paikkansa. Korkea keskitys tavoitti Baumgartnerin, joka oli jäänyt aivan yksin takatolpalle. Kotikaupungissaan pelannut RB Leipzigin pelaaja sai tilanteessa aikaiseksi lähes täydellisen puskun, johon Günok kuitenkin esitti haamumaisen huipputorjunnan.

Tuon torjunnan myötä Besiktasin maalivahti ratkaisi kahden huippukamppailun pelanneen joukkueen ottelun ja vei Turkin puolivälieriin miljoonien Saksassa asuvien turkkilaissyntyisten riemuksi. Itävallan pelaajat sen sijaan painoivat katseensa maahan tietäen, että heiltä oli juuri riistetty kenties historian paras mahdollisuus arvokisamenestykseen.

Itävalta – Turkki 1-2 (0-1)

1′ Merih Demiral 0-1
59′ Merih Demiral 0-2
66′ Michael Gregoritsch 1-2


Espanja - Englanti