Englanti nappasi EM-kisojen avausottelussaan nihkeän 1-0 voiton Serbiasta. Joukkue ei esittänyt hyökkäspelaamisessaan juuri mitään merkittävää, mutta yksi maali riitti, koska hyvä joukkuepuolustaminen piti Serbian vieläkin vähemmillä paikoilla.

Gareth Southgate näpäytti epäilijöitä ja lähti otteluun Serbiaa vastaan todella hyökkäävällä kokoonpanolla. Englannin päävalmentaja oli mahduttanut joukkueensa keskikentälle niin Bukayo Sakan, Jude Bellinghamin, Phil Fodenin kuin Trent Alexander-Arnoldinkin.

Hyökkäävä ote myös palkittiin, sillä Englanti siirtyi johtoon jo 13 minuutin pelin jälkeen. Kyle Walker nosti palloa jalalla ja sai pelattua Sakan vapaaksi Serbian puolustuslinjan taakse. Arsenalin laituri keskitti heikommalla jalallaan ja löysi Bellinghamin, joka pääsi puskemaan pallon käytännössä tyhjään maaliin.

20 minuutin jälkeen Serbia sai ensimmäisen huippupaikkansa. Alexander-Arnold menetti pallon pahassa paikassa ja Aleksandar Mitrovic pääsi laukomaan paristakymmenestä metristä. Viuhuva veto suuntauti kuitenkin Englannin maalin ohi. Hetkeä myöhemmin Walker käynnisti Englannin vaarallisen vastahyökkäyksen, mutta ei aivan onnistunut pelaamaan ratkaisevaa syöttöä Harry Kanen jalkaan.

Materiaalistaan huolimatta Englanti ei varsinaisesti säkenöinyt, vaan keskittyi tuttuun tapaansa kontrolloimaan pelin tempoa ilman turhaa riskinottoa. Southgaten pragmaattinen lähestymistapa piti Serbian pois maalipaikoilta, mutta rajoitti myös Englannin omia hyökkäysmahdollisuuksia. Hidastempoisen ensimmäisen puoliajan aikana ei suuria ihmeellisyyksiä nähty, ja tauolle siirryttiinkin Bellinghamin maalin ollessa pelin ainoa maalia kohti suuntautunut laukaus.

Toisella jaksolla pelin kuva ei juurikaan muuttunut. Englanti puolusti pallolla, oli kärsivällinen ja vältti merkittävien tapahtumien syntymistä kummassakin päässä kenttää. Serbia yritti käynnistellä takaa-ajoaan myös vaihtojen kautta, mutta laihoin tuloksin. Käytännössä ainoat paikat olivat Dusan Vlahovicin ja Sergej Milinkovic-Savicin kaukolaukaus, joista vain toinen edes työllisti Jordan Pickfordia.

Lähempänä maalintekoa kävikin Englanti, kun vaihtopelaaja Jarrod Bowen löysi keskityksellään takatolpalta Kanen. Serbian maalivahti Predrag Rajkovic venyi kuitenkin upeaan refleksitorjuntaan.

Siihen toisen puoliajan maalia kohtautuneet laukaukset sitten jäivätkin. Englanti ei ottelussa suurtakaan ilotulista tarjonnut, mutta se ei pelin lopussa näyttänyt hyväntuulisia Englannin pelaajia haittaavan. Joukkue oli selvästi lähtenyt otteluun vain voitto tavoittenaan, tyylillä millä hyvänsä, ja se hoiti leiviskänsä. Vaikka Serbia loi hieman uhkaa toisella jaksolla, onnistui se lopulta saamaan vain yhden laukauksen maalia kohti.

Voitolla Englanti siirtyi C-lohkoon kärkeen ensimmäisen ottelukierroksen päätteeksi. Lohkon toisessa ottelussa Tanska ja Slovenia tasasivat pisteet maalein 1-1. Seuraavalla kierroksella Englanti kohtaa Tanskan ja Serbia Slovenian.

Serbia – Englanti 0-1 (0-1)

13′ Jude Bellingham 0-1


Espanja - Englanti