Keitä ovat vuoden 2024 miesten EM-kisojen päävalmentajat? Alla on lueteltu päävalmentajat maittain. Jokaisesta valmentajasta, tunnetusta ja tuntemattomasta, on lisäksi lisätty kommentti. Katso alla oleva luettelo sekä maat, joista päävalmentajat tulevat.

Maajoukkueiden päävalmentajat kansallisuuksittain

Italia (5)
Lucian Spalletti, Italia
Francesco Calzona, Slovakia
Vincenzo Montella, Albania
Marco Rossi, Unkari
Domenico Tedesco, Belgia

Ranska (2)
Didier Deschamps, Ranska
Willy Sagnol, Georgia

Saksa (2)
Julian Nagelsmann, Saksa
Ralf Rangnick, Itävalta

Espanja (2)
Luis de la Fuente, Espanja
Roberto Martinez, Portugali

Brasilia (1)
Sylvinho, Albania

Kroatia (1)
Zlatko Dalic, Kroatia

Ukraina (1)
Sergei Rebrov, Ukraina

Tanska (1)
Kasper Hjulmand, Tanska

Tšekki (1)
Ivan Hasek, Tšekki

Englanti (1)
Gareth Southgate, Englanti

Skotlanti (1)
Steve Clarke, Skotlanti

Hollanti (1)
Ronald Koeman, Hollanti

Serbia (1)
Dragan Stojkovic, Serbia

Romania (1)
Edward Iordanescu, Romania

Slovenia (1)
Matjaz Kek, Slovenia

Sveitsi (1)
Murat Yakin, Sveitsi

Puola (1)
Michal Probierz, Puola

Lohko A

Saksa

Julian Nagelsmann
Valmennusmaailman superlahjakkuus vuodesta 2016 lähtien. Silloin vasta 29-vuotias Nagelsmann nousi Hoffenheimin päävalmentajaksi ja hämmästytti maailman. Sittemmin on kerännyt kokemusta sekä RB Leipzigissa että Bayern Münchenissä, joista jälkimmäisestä hän sai tuloksiin nähden yllättävät potkut maaliskuussa 2023. Puoli vuotta myöhemmin hänet nimitettiin Saksan päävalmentajaksi, jonka päätavoitteena oli kotimaassa pelattavat vuoden 2024 EM-kisat ja maajoukkueen uskottavuuden palauttaminen Hansi Flickin huonojen tulosten jälkeen. Nagelsmann on myös jatkanut sopimustaan Saksan kanssa vuoden 2026 MM-kisoihin asti.

Skotlanti

Steve Clarke
Skotlannin päävalmentaja vuodesta 2019 lähtien, jolloin hän johti Kilmarnockin sensaatiomaiseen kolmanteen sijaan Skotlannin liigassa. Clarkella on takanaan myös melko vankka ura sitä ennen, sillä hän on toiminut José Mourinhon apuvalmentajana Chelseassa ja Kenny Dalglishin apuvalmentajana Liverpoolissa, mutta myös Bobby Robsonin apuvalmentajana Newcastlessa 90-luvun lopulla. Hänen päävalmentajan uransa ei mennyt Englannissa ihan putkeen, sillä hänellä oli vain kaksi lyhyttä pestiä West Bromwichissa ja Readingissa 2010-luvun puolivälissä. Siirto Kilmarnockiin palveli Clarkea kuitenkin hyvin, ja nyt hän on arvostettu Skotlannin päävalmentaja.

Unkari

Marco Rossi
Italialainen Marco Rossi on toiminut Unkarin maajoukkueen valmentajana vuodesta 2018, ja häntä arvostetaan suuresti. Hänellä on tietysti eniten kokemusta italialaisesta jalkapallosta pelaajana ja valmentajana, mutta viiden Budapestissa vietetyn vuoden jälkeen Rossi on omistautunut myös unkarilaiselle jalkapallolle. Ei suuria saavutuksia ennen Unkarin päävamlentajan työtä, mutta on johdattanut Unkarin kahdesti peräkkäin EM-kisoihin, sekä kakkoseksi Uefa Nations League -lohkossa Englannin, Saksan ja Italian kanssa. Silloin joukkue otti muun muassa 0-4-voiton Englantia vastaan Wolverhamptonissa ja 0-1-voiton Saksaa vastaan Leipzigissä. Vaikuttavaa.

Sveitsi

Murat Yakin
Entinen maajoukkuepelaaja, jonka veli Hakan oli pelaajana tunnetumpi. Murat on kuitenkin kulkenut valmentajaurallaan pitkän matkan ja on ollut Sveitsin peräsimessä jo vuodesta 2021 asti. Aiemmin hän vastasi lähinnä Sveitsin liigan joukkueiden valmennuksesta, ja kävi lyhyesti Venäjällä ja Spartak Moskovassa 2010-luvun puolivälissä.

Lohko B

Kroatia

Zlatko Dalic
Tämä herrasmies on voittanut MM-hopeaa vuonna 2018 ja MM-pronssia vuonna 2022, mikä tekee hänestä suositun hahmon jalkapallohullussa Kroatiassa. Epäonnistui vuoden 2020 EM-kisoissa jäämällä joukkueensa kanssa neläjnnesvälieriin, mutta on muuten ollut takuuvarma menestyjä. Kroatia ei pärjännyt karsinnoissa hyvin, mutta kun kyse on mestaruuskisoista, Dalic tietää, miten joukkueesta kaivetaan tehot irti.

Espanja

Luis de la Fuente
Tuntematon herrasmies. Mutta myös menestynyt. Otti Luis Enriquen paikan vuoden 2022 MM-kisojen jälkeen ja voitti Uefan Nations Leaguen kaudella 2022-23, mikä oli hieno saavutus. De la Fuente valmensi aiemmin Espanjan U21- ja Espanjan U19-joukkueita, eikä ole valmentanut seurajoukkuetta sitten vuoden 2011. Hän on voittanut vuoden 2015 U19 ja 2019 U21 Euroopan mestaruudet sekä ottanut olympiahopeaa vuonna 2021 U23-maajoukkueen kanssa.

Italia

Luciano Spalletti
Erittäin kokenut herrasmies, joka reilu vuosi sitten oli Italian mestari Napolin kanssa menestyksekkään Serie A:n kauden jälkeen. Sen jälkeen Spalletti otti Roberto Mancinin paikan maajoukkueessa, ja nyt hän aikoo viedä Italian toiseen peräkkäiseen EM-kultaan. Spalletti on aiemmin urallaan valmentanut muun muassa Romaa ja Interiä, ja 65-vuotiaana hänellä on jo noin 30 vuoden kokemus valmentamisesta.

Albania

Sylvinho
Brasilialainen muistetaan parhaiten peliuraltaan, ainakin toistaiseksi. Vasen puolustaja Sylvinho pelasi peliuransa aikana muun muassa Corinthiansissa, Arsenalissa, FC Barcelonassa ja Manchester Cityssä. Pelaajauransa jälkeen hänestä tuli muun muassa Titen apuvalmentaja Corinthiansissa ja Brasilian maajoukkueessa, mutta myös Roberto Mancinin apuvalmentaja Interissä. Vuonna 2019 Sylvinho sai ensimmäisen päävalmentajan tehtävänsä ranskalaisseura Lyonissa. Lyhyen epäonnistumisen jälkeen Lyonissa hän siirtyi kotiseuraansa Corinthiansiin, jossa hän sai valmentaa vain reilut yhdeksän kuukautta aikaa ennen potkuja. Otti Albanian vastuulleen tammikuussa 2023 ja vei albanialaiset historiansa toisiin EM-kisoihin, mikä on hieno saavutus.

Lohko C

Tanska

Kasper Hjulmand
Kasper Hjulmand asetettiin kiistanalaisesti Tanskan valmentajaksi EM-kisoihin 2020. Kiistanalaisesti siksi, että Åge Hareidella oli itse asiassa sopimus vuoden 2020 EM-kisoista ja Hjulmandin oli tarkoitus ottaa paikka vastaan vasta EM-kisojen jälkeen. Pandemian takia turnaus kuitenkin siirtyi vuodella eteenpäin, ja Hjulmand otti paikkansa päävalmentajana jo ennen EM-kisoja. Eikä yksikään tanskalainen ole sen jälkeen valittanut. EM-kisojen välierä 2020 ja historiallisen korkea maailmanranking, joka toi helpon EM-karsintalohkon ja kaksi uutta arvokisapaikkaa. Ja siltikin entisen Mainzin ja Nordsjaellandin valmentajan ympärillä leijuu joitakin kysymysmerkkejä. Tämä johtuu siitä, että tulokset eivät ole olleet ”riittävän hyviä” vuosina 2023 ja 2024.

Englanti

Gareth Southgate
Maailman kyseenalaisin valmentaja? Todennäköisesti. Entinen vuoden 1996 EM-kisojen rankkariepäonnistuja näyttää ainakin pystyvän tekemään työnsä kohtuullisen hyvin. Esimerkkinä toimikoon EM-hopea vuodelta 2020. Se ei kuitenkaan ole ainoa mittari – Southgaten alaisuudessa Englanti on pelannut pääasiassa voittavaa jalkapalloa, ja Southgate onkin voittanut enemmän arvokisojen pudotuspeliotteluita kuin kaikki hänen edeltäjänsä yhteensä vuoden 1966 maailmanmestaruuden jälkeen. Ja Englanti on jälleen suosikki voittamaan vuoden 2024 EM-kisat, vaikka se ei ehkä olekaan täysin Southgaten ansiota. Ex-puolustaja on ollut Englannin päävalmentaja vuodesta 2016 lähtien. Jos Englanti ei voita EM-kisoja tänä kesänä, kysymys kuuluu, saako entinen maajoukkuepelaaja jatkaa. Kyseenalaistettiin brittimedialle tyypillisesti jo ennen EM-kisoja pelaajavalintojen ja Islannille kärsityn harjoitusottelutappion takia.

Slovenia

Matjaz Kek
Toimii toista kertaa Slovenian päävalmentajana. 62-vuotias ja kokenut mittavan peliuran sekä mielenkiintoisia valmentajapestejä muun muassa saudiarabialaisessa Al-Ittihadissa ja kroatialaisessa Rijekassa. Ehkäpä nimettömin valmentaja näissä EM-kisoissa.

Serbia

Dragan Stojkovic
Yksi Serbian jalkapallon suurimmista. On voittanut pelaajana Mestarien liigan ja pelannut 84 maajoukkuepeliä Jugoslavian paidassa. Stojkovic oli myös Serbian ja Montenegron jalkapalloliiton puheenjohtaja vuosina 2001-2005. Se ei ole huono saavutus. Entä valmentajana? Kymmenen vuotta Aasian jalkapallokentillä, Japanissa ja Kiinassa. Vuodesta 2021 lähtien Stojkovic on toiminut Serbian maajoukkuevalmentajana, ja on vahva nimi valmennuspenkillä ottaen huomioon hänen asemansa kotimaassaan. Ehkä serbialaistähdet tarvitsevat juuri sitä: heitä kaikkia suuremman tähden.

Lohko D

Ranska

Didier Deschamps
Näytöiltään maailman paras maajoukkuevalmentaja tällä hetkellä. Deschamps on hyödyntänyt ranskalaisen jalkapallon vahvuuksia viime vuosina ja on erittäin varma tekijä penkin päässä. Hän voitti MM-kultaa 2018 Venäjällä ja MM-hopeaa 2022 Qatarissa, sekä johti Les Bleusin EM-finaaliin vuonna 2016. Edellisten EM-kisojen yhteydessä asiat menivät hieman huonommin, kun Ranska putosi yllättäen Sveitsiä vastaan rangaistuspotkujen jälkeen neljännesvälierissä. Näihin EM-kisoihin joukkue lähtee kuitenkin jälleen yhtenä mestarisuosikkina.

Hollanti

Ronald Koeman
Toista Hollannin kaltaista maata ei ole, kun on kyse vanhojen maajoukkuevalmentajien tuomisesta uudelle kierrokselle. Ronald Koeman lähti Hollannista Barcelonaan vuonna 2020, mutta epäonnistuttuaan siellä palasi maajoukkueen peräsimeen vuonna 2023. Entisellä huippupelaajalla on peliuransa takia taivaallinen status Hollannissa, mutta entä valmentajana? Kolme Eredivisie-titteliä Ajaxin ja PSV Eindhovenin kanssa vuosina 2001-2007. Ja sitten kokemusta Euroopan kentiltä muun muassa Valencian, Evertonin ja Barcelonan päävalmentajana. Sijoittui Hollannin kanssa toiseksi Kansojen liigassa 2018-19 ja on voittanut 8 kertaa 13 ottelussa sen jälkeen, kun tuli takaisin tammikuussa 2023.

Puola

Michal Probierz
Ei Euroopan tunnetuin valmentaja, mutta hänet nostettiin U21-joukkueesta A-maajoukkueeseen syyskuussa 2023 portugalilaisen Fernando Santosin huonon alun jälkeen. Probierz ei ole toistaiseksi ehtinyt tehdä paljon, mutta ei ole ensi kertaa kovien paineiden alaisena. Tämä johtuu siitä, että hän on valmentanut valmentajaurallaan kiihkeitä vihollisseuroja Wisla Krakovaa ja Cracoviaa (molemmat Krakovasta). Hänellä on myös historiaa juuri Puolan mestariksi kruunatun Jagellonian riveistä Valko-Venäjän rajan tuntumassa sijaitsevasta Bialystokista.

Itävalta

Ralf Rangnick
Gegenpress. Tämä mies on aivot koko konseptin takana, jos tarinoita on uskominen. Ralf Rangnick kukoisti Hoffenheimissa vuosina 2006-2011 ja teki itselleen nimeä intensiivisellä jalkapallollaan. Schalke 04:n kautta hän raivasi tiensä Red Bullin organisaatioon, jossa Rangnick toimi sekä RB Salzburgin että RB Leipzigin jalkapallojohtajana ja myöhemmin myös jälkimmäisen päävalmentajana. Hän oli keskeisessä asemassa RB Leipzigin nousussa neljännestä divisioonasta Bundesliigaan. Sittemmin hänestä tuli Manchester Unitedin väliaikainen valmentaja kaudella 2021/22 (oltuaan viisi kuukautta Lokomotiv Moskovan urheilujohtajana), mutta siellä yhteistä säveltä ei löytynyt. Rangnickin seuraava työpaikka olikin sitten Itävallan maajoukkue, jonka hän johdatti EM-kisoihin menestyksekkään karsintakierroksen jälkeen.

Lohko E

Belgia

Domenico Tedesco
Italialainen valmentaja aloitti uutena nimenä ennen näiden EM-kisojen karsintoja. Aloitti ”ihan hyvin” 0-3-voitolla Friends Arenalla Ruotsista ja vei Belgian sen jälkeen selvästi EM-kisoihin. 38-vuotiaalla on toistaiseksi melko lyhyt valmentajaura, jonka ensimmäinen ylemmän tason päävalmentajan tehtävä tuli vuonna 2017 Erzgebirge Auen kanssa. Sen jälkeen kahta vuotta Schalkessa seurasi kahden vuoden seikkailu Venäjällä Spartak Moskovan kanssa. Sen jälkeen palasi Saksaan suhteellisen lyhyeksi visiitiksi RB Leipzigin päävalmentajana ja sitten vuonna 2023 Belgiaan. Nuori valmentaja, mutta varsin hyvillä tuloksilla. Vei Schalken Bundesliigan kakkoseksi ensimmäisellä bundesliigakaudellaan. Johti Leipzigin Saksan Cupin mestaruuteen ensimmäisellä kaudellaan siellä. Mutta tulokset huononivat toisena vuonna sekä Schalkessa että Leipzigissa, mikä johti potkuihin kummassakin seurassa.

Slovakia

Francesco Calzona
Tämä 55-vuotias herrasmies otti ensimmäisen päävalmentajan työnsä eliittitasolla vastaan vuonna 2022 Slovakian miesten jalkapallomaajoukkueesta. Työskenteli tiiviisti Luciano Spallettin kanssa Napolissa kaudella 2021-22, mutta hänet tunnetaan parhaiten Maurizio Sarrin apuvalmentajana toimisesta.
Calzona oli Sarrin ensimmäinen apuvalmentaja vuosina 2008-2018 muun muassa Empolin, Cagliarin ja Napolin kanssa. Calzonalla oli myös kunnia johtaa Napolia viime kauden lopulla helmikuun ja kesäkuun välisenä aikana. Samaan aikaan hän toimi Slovakian maajoukkuevalmentajana.

Romania

Edward Iodanescu
Mainitsinko jo, että Slovenian Matjaz Kek oli EM-kisojen tuntemattomin valmentaja? Kaverit, teen täyskäännöksen. Tässä on Edward Iodanescu. Sen jälkeen kun Iodanescu aloitti valmentajana vuonna 2010, hän on ollut yhdeksässä eri seurassa. Pisin hänen pestistään on puolitoista vuotta Pandurii Targu Jiun valmentajana joulukuun 2014 ja kesäkuun 2016 välisenä aikana. Muuten suurin osa työpaikoista seuraa epäonnistumisen lukua, lukuun ottamatta kautta 2021-22, jolloin hän voitti liigamestaruuden CFR Clujin kanssa. Ja mitä väliä sillä on, jos voittaa lohkon EM-karsinnoissa ja vie Romanian EM-kisoihin päästettyään vain viisi (!) maalia kymmenessä pelissä? Hetkonen, pitäisiköhän tästä kaverista sittenkin puhua enemmän? Otti paikan maajoukkuevalmentajana vastaan tammikuussa 2022.

Ukraina

Sergiy Rebrov
Ei, se ei ole enää Andriy Shevchenko Ukrainan valmennuspenkillä. Mutta on toinenkin pelaaja, jonka saatat muistaa kelta-sinisestä maajoukkueesta: Sergiy Rebrov. Hänellä on yli 80 maajoukkuepeliä Ukrainan paidassa ja hän on yksi Ukrainan historian merkittävimmistä pelaajista. Valmentajana hän on voittanut Ukrainan liigan Dynamo Kiovan kanssa useita kertoja ja Unkarin liigan Ferencvarosin kanssa kolme kertaa. Lisäksi hän on voittanut liigan ja cupin Al-Ainin kanssa Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa ennen kuin hän sai paikan Ukrainan maajoukkuevalmentajana. Työ, jossa on kyse muustakin kuin jalkapallosta.

Lohko F

Georgia

Willy Sagnol
Viimeisen noin vuoden aikana maailman on lopulta tajunnut yhden asian: Georgia on hyvä maajoukkue ja Georgiaa vastaan on vaikea pelata. Yksi syy tähän on Ranskan entinen maajoukkuepuolustaja Willy Sagnol. Eniten hänet yhdistetään Bayern Müncheniin pelaajana (2000-2009) – valmentajaurallaan hänen suurin pestinsä taitaa olla nyt menossa. Muuten takana on lyhyitä komennuksia Ranskan maajoukkueen eri pesteissä, mutta myös puolitoista vuotta Bordeaux’ssa. Valmentaa puolustusvoittoista jalkapalloa, jossa on paljon energiaa ja nopeita vastahyökkäyksiä.

Tšekki

Ivan Hasek
Kisojen tuorein maajoukkuevalmentaja. Hasekista tuli Tšekin maajoukkuevalmentaja tammikuussa 2024 sen jälkeen, kun Jaroslav Silhavy päätti lähteä marraskuussa 2023 viiden vuoden jälkeen – vaikka oli juuri vienyt Tšekin EM-kisoihin. Silhavyn lähdön taustalla oli kuitenkin kotimaassa esitetty kritiikkimyrsky Moldovalle ja Albanialle karsinnoissa kärsittyjen tappioiden jälkeen. Nyt hän johtaa Omania oletettavasti komean rahashekin maksamien palkkojen turvin. Toinen pitkän valmentajauransa aikana rahaa tienannut mies on uusi valmentaja Ivan Hasek. Hän on valmentanut vuodesta 2005 lähtien neljää seuraa Arabiemiirikunnissa, ja hänellä oli lyhyt pesti Al-Hilalissa (Saudi-Arabia) sekä lyhyt pesti Qatar SC:ssä. Lisäksi hän on valmentanut Gabonin maajoukkuetta vuonna 2005 ja Libanonia vuosina 2021-2022 sekä valmentanut kaksi vuotta Japanissa 2000-luvun alussa. Mutta Ivan Hasek on myös entinen Tšekkoslovakian suurpelaaja.

Portugali

Roberto Martinez
Korvasi vuoden 2016 EM-kultamitalistin Fernando Santosin, tehtävänään tehdä Portugalista hyökkäävämpi. Ja Martinez on onnistunut siinä. Mutta Portugali ei ole sen vuoksi yhtään vähemmän vaarallinen. Kaksi päästettyä maalia kymmenessä ottelussa EM-karsinnoissa, mikä oli paras kaikista maista. Entä tehdyt maalit? 36 maalia, myös paras kaikista maista EM-karsinnoissa. Espanjalainen Roberto Martinez oli viimeksi Belgian päävalmentaja, sitä ennen valmentanut muun muassa Evertonissa ja Wiganissa.

Turkki

Vincenzo Montella
Italialainen. Kaikin tavoin. Hiusten väri? Mustat. Hiusten pituus? Pitkät. Puku? Mieluiten. Mutta Vincenzo Montella on muutakin. Hän on entinen huippumaalintekijä, iskettyään maaleja pääasiassa 10 vuoden aikana AS Romassa. Hänellä on ollut muutama lyhyt pesti valmentajana Italiassa, mutta pääsi kosketuksiin turkkilaisen jalkapallon kanssa vasta vuonna 2021, kun hän otti Adana Demirsporin vastuulleen. Pärjäsi siellä ihan hyvin, mutta joutui lähtemään, ja otti sitten syksyllä 2023 vastuulleen Turkin maajoukkueen. On tähän mennessä valmentanut maajoukkuetta vaihtelevin tuloksin, mutta EM-kisapaikka on turvattu.


Espanja - Englanti