Espanja pelasi täydellisen ensimmäisen puoliajan Kroatiaa vastaan, mikä toi espanjalaisille 3-0-puoliaikajohdon ja lopulta mukavan voiton. Lamine Yamal, 16, teki historiaa kaikkien aikojen nuorimpana EM-kisapelaajana, ja antoi lisäksi yhden maaliin johtaneen syötön.

Lauantai-iltana pelattiin vuoden 2024 EM-kisojen ensimmäinen huippuottelu, kun Espanja ja Kroatia kohtasivat Berliinissä. Espanja teki ottelussa samalla historiaa, sillä Lamine Yamalista tuli kaikkien aikojen nuorin EM-kisoissa ottelun aloittanut pelaaja 16 vuoden ja 338 päivän iässä.

Saksassa on suuri kroatialaisvähemmistö, mikä näky ja kuului i Berliinissä, kun kymmenet tuhannet fanit oivat saapuneet Olympiastadionille kannustamaan Kroatiaa. Kroatian fanit tarjosivat ottelun alussa todellista jalkapallojuhlan tunnelmaa, kun taas Espanja tarjosi parasta peliään erinomaisella pallonhallinnallaan.

Kroatia alkoi päästä peliin mukaan varttitunnin jälkeen ja oli joukkueista se suoraviivaisempi vastaiskupelissään. Mutta Espanjakin voi nykyään olla suoraviivainen pelissään. Kun Kroatian pitkä syöttöyritys napsahti Espanjalle, Fabian Ruiz pääsi antamaan täydellisen pitkän syötön Alvaro Moratalle, eikä kapteeni erehtynyt, vaan iski puolen tunnin pelin jälkeen 1-0 Espanjalle.

Espanja ei kuitenkaan tyytynyt siihen. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin Fabian Ruiz iski joukkueensa toisen maalin upealla tavalla. Ruiz oli yksi Espanjan avauskokoonpanon yllätysnimistä, mutta osoitti heti EM-kisojen avausottelussaan, että on joukkueessa jäädäkseen antamalla maaliin johtaneen syötön ja iskemällä itse maalin vain kolmen minuutin sisällä.

Kroatia näytti tulleen yllätyteksi Espanjan shokkialun myötä, mutta vielä pahempaa oli luvassa. Ensimmäisen puoliajan aivan viimeisillä hetkillä 16-vuotias Yamal sai pallon oikealla laidalla ja lähetti täydellisen poikittaissyötön, jonka Dani Carvajal rynnisti kiinni ja teki lukemiksi jo 3-0 Espanjan hyväksi.

Espanja oli lähellä lisätä johtoaan heti toisen jakson alussa, mutta Kroatian maalivahti Dominik Livakovic torjui Yamalin hurjan laukauksen. Yamal oli myös lähellä uutta maalisyöttöä kulmapotkun jälkeisessä tilanteessa, mutta Espanjan maalimäärä jäi kolmeen. Kroatia kävi myös lähellä maalintekoa, mutta Ante Budimir ja Andrej Kramaric eivät kumpikaan aivan saaneet päätään palloon nopean hyökkäyksen jälkeen.

Kroatian valmentaja Zlatko Dalic luultavasti ajatteli ottelun olevan ohi 65 minuutin jälkeen, kun hän päätti vaihtaa keskikenttäpelaajat Luka Modricin ja Mateo Kovacicin pois kentältä, oletettavasti säästääkseen kaksikkoa tuleviin otteluihin. Toinen puoliaika hyytyikin hieman liian aikaisin, eikä pelissä ollut enää todellista vaiheessa jännitystä. Monet keskeytykset, vaihdot ja muut asiat vaikuttivat toisen puoliajan rikkonaiseen kulkuun Berliinissä.

Kroatialla oli kuitenkin hyvä tilaisuus kaventaa, kun Unai Simon hukkasi pallon maalivahdin alueella. Tämä pakotti Rodrin kaatamaan Bruno Petkovicin, mikä aiheutti Kroatialle rangaistuspotkun. Petkovicilla oli mahdollisuus yhdestätoista metristä, mutta kuin kruunatakseen Kroatian heikon illan hän ampui rangaistuspotkun ohi.

Reboundista Ivan Perisic pääsi kuitenkin syöttämään takaisin Petrovicille, joka puolestaan onnistui puskemalla pallon sisään ja tekemään lukemiksi 3-1. Toivon kipinä vaihtui kuitenkin pettymykseksi, kun maali hylättiin Perisicin oltua liian aikaisin rangaistusalueella pilkun jälkeen. Tulostaululla säilyivät 3-0 lukemat Espanjan hyväksi.

Espanja otti lopulta helpohkon voiton ja teki EM-kisojen ensi-illassaan suuren vaikutuksen tehokkuudellaan. Kroatia pelasi hyvin, mutta Espanja voitti taistelut molemmilla kenttäpuoliskoilla, ja lopputulos oli 3-0 Kroatiaa vastaan ”kuolemanlohkoksi” kutsutussa B-lohkossa.

Espanja – Kroatia 3-0 (3-0)

28′ Alvaro Morata 1-0
31′ Fabian Ruiz 2-0
45+2′ Dani Carvajal 3-0


Espanja - Englanti