Suomi kohtaa Portugalin tänään klo 18:00 futsalin EM-kisojen välierissä. Ottelu on Suomen futsalhistorian merkittävin. Palataan vielä kuitenkin hetkeksi perjantain Slovenia-ottelun tunnelmiin ja siihen, mitä pudotuspelipaikka suomalaiselle futsalille merkitsee.

Suomen miesten futsalmaajoukkue rikkoo tällä hetkellä ennätyksiä viikko toisensa jälkeen. Vajaat kaksi viikkoa sitten joukkueesta tuli Suomen ensimmäinen futsalmaajoukkue, joka on pelannut arvokisoissa. Perjantaina futsalmiehistä tuli ensimmäinen Palloliiton alainen miesten maajoukkue, joka on selvinnyt arvokisojen pudotuspeleihin.

Slovenia kaatui perjantaina Amsterdamissa 1–2 Suomen siihenastisen futsalhistorian merkittävimmässä ottelussa. Kun Italia hävisi samaan aikaan Kazakstanille, oli futsalmiesten paikka EM-kisojen puolivälierissä selviö.

Suomen ensimmäisen maalin tehnyt Juhana Jyrkiäinen kertoi sunnuntaina medialle, että tunnelma joukkueen keskuudessa oli, täysin syystä, onnellinen ottelun jälkeen.

– Valtavan onnellinen ja tyytyväinen ilmapiiri on vallinnut joukkueessa ja varsinkin silloin voittoiltana.

Suomen pivotin mielestä kaikkein merkittävin asia ei edes ole Sloveniasta napattu voitto, vaan se, että Suomi onnistui lohkon heikommaksi sijoitettuna joukkueena taistelemaan jatkopaikan ilman, että olisi joutunut kertaakaan venymään äärimmilleen.

– Me tiedettiin, ettei tarvita edes onnea tai superonnistumista siihen, että päästäisiin jatkoon, vaan riittävän hyvä perussuoritus riitti. Ei missään tapauksessa olla pelattu kolmea erinomaista peliä, vaan voidaan tästä vielä parantaa. Sekin on hyvä merkki, että päästiin jatkoon, vaikka on vielä varaa parantaa, Jyrkiäinen sanoi.

Akaa Futsalin hyökkääjä kuitenkin huomautti, ettei kukaan Suomen leirissä ole tyytyväinen pelkkään pudotuspelipaikkaan. EM-kisoihin tultiin menestymään, ja nälkää on vielä jäljellä tämän illan ottelussa Portugalia vastaan.

– Ei täällä kukaan ole juhlinut niin kuin oltaisiin mestaruus voitettu. Ei tämä ollut meille mestaruus, tämä oli minimitavoite. (–) Nopeasti katseet kohdistettiin Portugaliin ja on analysoitu heidän peliään ja pelaajiaan. Normaalit valmistautumiset on olleet käynnissä jo pitkään, Jyrkiäinen sanoi päivää ennen ottelua.

Pitkäjänteinen työ näkyy konkreettisina tuloksina

Suomen pelaajat ovat useaan otteeseen toistelleet, ettei paikka EM-kisoissa ole sattumaa, vaan pitkäjänteisen työn tulos. Matka kohti arvokisoja alkoi toden teolla viimeistään yhdeksän vuotta sitten, kun Mićo Martić palkattiin futsalmaajoukkueen päävalmentajaksi.

Kisajoukkueen pelaajista pisimpään maajoukkueessa pelannut Panu Autio ohjasikin kiitokset ja kehut pudotuspelipaikan suhteen suoraan Martićin suuntaan, jolle Slovenia-peli oli sadas Suomen päävalmentajana.

– Olen tosi onnellinen ”Misterin” puolesta, että hän sai juhlia sadatta maaottelua Suomen peräsimessä tuolla tavalla. Haluttiin myös antaa hänelle se palkinto, koska hän jos joku on ansainnut sen.

Myös Autio myöntää, että matka on ollut pitkä, ja kisapaikan taustalla on paljon oikein tehtyjä päätöksiä ja työtunteja.

– Se hyvä duuni, jota me ollaan tehty yhdeksän vuotta hänen alaisuudessaan, näkyy nyt myös konkreettisina tuloksina.

Martić itse ulotti kiitoksensa vielä pidemmälle ajalle. Kroatialaisen mukaan pudotuspelipaikka ei ole osoitus hyvin tehdystä työstä vain hänen aikanaan, vaan paljon myös ajalta ennen häntä.

– Olen ylpeä suomalaisen futsalin puolesta, mutta täytyy muistaa, että tätä on rakennettu 20 vuotta. Kyse ei ole vain yhdestä turnauksesta. Tämä on kiitos kaikista uhrauksista ja investoinneista, joita vuosien aikana on tehty.

Vaikka joukkueen katseet olikin jo tiukasti suunnattu tulevaan Portugali-otteluun, myönsi Autio lopulta, että myös hänelle itselleen oli iso juttu kokea vielä ensimmäiset EM-kisat ja ensimmäinen pudotuspelipaikka 36-vuoden iässä.

– On se itsellekin (iso juttu). Tässä on kuusitoista vuotta maajoukkuehommissa pyöritty ja unelmoitu tästä, joten ihan fantastista, että saa vielä tässä vaiheessa uraa tällaiset huippuhetket. Ihan sairaan makea juttu.

Syöttö vai veto?

Yksi asia jäi kuitenkin askarruttamaan suomalaista futsalyleisöä voittoon päättyneen Slovenia-ottelun jälkeen. Kun Jyrkiäinen ohjasi Iiro Vanhan maalille lähettämän pallon lonkallaan Slovenian verkkoon, oliko kyse harkitusta kuviosta vai Vanhan epäonnistuneesta laukauksesta?

– Iiro väittää, että se oli syöttö, mutta kyllä mä videolta katsoin, että se maalia yritti. Halusi varmaan itselleen siitä maalin. Tiesin, ettei se Iirokaan aina osu maaliin, joten mun tehtävä on vähän leventää sitä maalia, jolloin se ohilaukauskin voi mennä maaliin, Jyrkiäinen virnuili.

Maali ei ollut taitavana maalinedusrouhijana tunnetulla Jyrkiäiselle ensimmäinen hieman epäortodoksinen viimeistely. ”Jute” saakin välillä kuulla joukkuekavereilta kuittia siitä, että ottaa kimmokkeiden takia maaleja omiin nimiinsä.

– Joukkuekaverit välillä kiusoittelee siitä, että mä varastan muiden maaleja, mutta ei se ainakaan viime pelissä tuntunut ketään haittaavan.

Eikä varmasti haittaa tänäänkään, jos pallo vain Portugalin maaliin päätyy.

 

Lue myös:
Portugali on maailman paras joukkue, jota Suomi lähtee kaatamaan omilla vahvuuksillaan – ”ollaan maailman parhaiten prässäävä joukkue”
Kaikista puolivälieräjoukkueista Suomi halusi kohdata juuri Portugalin – edellinen kohtaaminen antaa uskoa mahdollisuuksiin


Borussia Dortmund - Real Madrid