ComeOn

Suomen miesten futsalmaajoukkue pelaa ensi viikolla ensimmäistä kertaa historiassaan futsalin arvokisoissa. Futsalin EM-kisat pelataan Hollannissa 19. tammikuuta – 6. helmikuuta.

Suomen miesten futsalmaajoukkue selvitti tiensä historiallisesti futsalin EM-kisoihin viime keväänä, kun joukkue kaatoi ratkaisevassa karsintaottelussaan Belgian. Viime viikolla EM-kisoihin nimetty joukkue on kokenut nippu, jolle historiallinen paikka arvokisoissa on palkinto pitkäjänteisestä työstä lajin parissa.

Suomen kaikkien aikojen futsalpelaaja Panu Autio on sitä mieltä, että kehitys kohti arvokisoja on ollut nähtävissä jo pidemmän aikaa. Suomen maajoukkueen kapteeni ei kuitenkaan peitellyt onnellisuuttaan siitä, että historiallinen EM-kisapaikka lopulta saavutettiin.

– Onhan tämä hienoa aikaa olla elossa. Tuntuu myös ansaitulta. Olemme menneet päävalmentaja Mićo Martićin kanssa valtavasti eteenpäin, kehitys tätä kohti on ollut loogista ja olemme rakentaneet koko jutun kestävälle pohjalle. Tuntuu ihan sairaan hyvältä, Autio kertoi fiiliksistään perjantaina joukkueen julkistamistilaisuudessa.

Autio kehui myös sitä toimintakulttuuria, joka maajoukkueeseen on viimeisten vuosien aikana saatu istutettua. Maajoukkuekapteenin mukaan pelaajat kantavat Suomi-paitaa ylpeinä, minkä lisäksi joukkueen kanssa on aina mukava kokoontua yhteen. Kommenttien mukaan nykyisessä futsalmaajoukkueessa on paljon yhtäläisyyksiä ensimmäisen jalkapallon arvokisapaikan tuoneeseen Huuhkajien joukkueeseen.

– Käsi sydämellä voi sanoa, että meillä on aidosti huikea joukkue. Toimintakulttuuri, joka vuosien aikana on saatu futsalmaajoukkueeseen luotua, jo ennen minun aikaani, on sellainen, että tähän on nasta tulla ja kaikki ovat ylpeitä, kun saavat edustaa Suomea. Kaikilla on rakkaus lajia ja peliä kohtaan.

”Me ollaan äärimmäisen inhottava vastustaja”

Suomen ensimmäinen vastustaja futsalin EM-kisoissa on Italia, joka on tällä hetkellä Uefan virallisen rankingin 8. sijalla. Seuraavassa ottelussa vastus kovenee entisestään, kun vastaan astelee rankingin 4. sijalla oleva Kazakstan. Lohkovaiheen viimeisellä kierroksella Suomi saa vastaansa rankingin 11. majailevan Slovenian.

Kaikki alkulohkon vastustajat ovat ennakolta Suomea kovempia futsalmaita. Kun jalkapallon-em.fi kysyi Autiolta, miten Suomi tulee haastamaan ennakkosuosikkeina otteluihin lähtevät joukkueet, lupasi maajoukkueen kapteeni, että Suomi tekee vastustajia enemmän töitä ja on siksi äärimmäisen inhottava vastustaja.

– Meidän pitää juosta enemmän kuin meidän vastustajat. Me pelataan laajalla rosterilla, ja se mahdollistaa sen, ja se juokseminen näkyy erityisesti siinä laadukkaassa, hyvin organisoidussa prässipelissä. Me ollaan äärimmäisen inhottava vastustaja kenelle tahansa sen takia.

Myös maajoukkueen päävalmentaja Martić totesi jo ennen joukkueen julkistamista, että yhdenkään joukkueen futsalin EM-kisoissa ei ole mukava kohdata Suomea. Autio ei kuitenkaan jättänyt vastaustaan siihen, vaan kertoi, että uskoo Suomen olevan oman lohkonsa parhaiten valmistautunut joukkue.

– Uskaltaisin väittää, että me ollaan paremmin valmistautunut (joukkue) kuin mikään meidän vastustajista. Me tunnetaan meidän vastustajat tosi hyvin, me opiskellaan videolta vastustajien yksittäisiä pelaajia ja koko joukkueiden pelaamista tosi tarkasta, mikä antaa meille mahdollisuuden pelin sisällä siihen, ettei meille tuu yllätyksiä.

Yhtenä lisä elementtinä ja mahdollisesti ottelujen ratkaisija maajoukkueen kapteeni nosti esiin erikoistilanteet, joissa Suomi on tällä hetkellä todella hyvä.

– Erikoistilanteissa me ollaan tosi vahva joukkue, ne on olleet meidän vahvuus pitkään ja meillä on myös selkeä ajatus miten me voidaan hankkia niitä erikoistilanteita ja saada maaleja sitä kautta.

Ensimmäisenä EM-kisoissa vastassa Italia

Suomi pelaa ensimmäisen ottelunsa futsalin EM-kisoissa 20.1. Italiaa vastaan. Tämän jälkeen lohkossa asettuvat vastaan Kazakstan ja Slovenia. Ottelut pelataan 24.1. ja 28.1. Kaikki lohkovaiheen ottelut alkavat Suomen aikaa klo 21:30.

Mikäli Suomi selviää kisojen pudotuspeleihin, alkavat ne 31.1.

Futsalin EM-kisoja voi seurata maksutta Ylen kanavilla ja Yle Areenassa.