ComeOn

Suomi pelaa viikon päästä alkavissa futsalin EM-kisoissa ensimmäistä kertaa historiassaan. Kiinnostus lajia kohtaan on huimassa nousussa, sillä Suomesta on ostettu EM-kisoihin enemmän lippuja kuin mistään muusta maasta järjestäjämaata Hollantia lukuun ottamatta. Myös Suomen maajoukkueen edustajat myöntävät, että lajin suosio kasvaa koko ajan.

Suomen miesten futsalmaajoukkue pelaa historiansa ensimmäisissä arvokisoissa ensi viikolla, kuin miesten vuoden 2022 futsalin EM-kisat alkavat Hollannissa. Perinteisesti pienenä lajina pidetty futsal elää tällä hetkellä todellista buumia Suomessa, ja maajoukkueen otteita seuraa useampi silmäpari kuin koskaan aikaisemmin.

Viimeistään historian ensimmäinen arvokisapaikka on räjäyttänyt futsalin suosion pilviin. Suomesta on ostettu eniten lippuja futsalin EM-kisojen peleihin heti järjestäjämaa Hollannin jälkeen.

Vielä ei ole kuitenkaan tiedossa, pääseekö innokas futsalyleisö hurraamaan Suomen puolesta otteluihin paikan päälle. Hollannin tämänhetkiset koronarajoitukset eivät mahdollista yleisön ottamista urheilutapahtumiin, mutta niiden voimassaolo päättyy 14.1. Uusista rajoituksista päätetään huomenna.

Suomen Palloliiton futsalpäällikkö Jyrki Filppu kuitenkin kertoo, että tähän asti signaalit järjestäjien taholta ovat olleet positiivisia.

– Järjestäjät ovat suhtautuneet erittäin positiivisesti siihen, että yleisöä voitaisiin ottaa katsomoihin enemmän tai vähemmän. Kisat pidetään joka tapauksessa, Filppu kertoi perjantaina.

Jalkapallon-em.fi uutisoi mahdollisista yleisörajoituksista heti, kun niistä tiedotetaan. Lippuja futsalin EM-kisojen Suomen otteluihin on vielä jäljellä ja niitä voi ostaa turnauksen virallisilta nettisivuilta.

”Sellaista edistystä on nähty harvassa maassa koskaan”

Futsalmaajoukkueen suosio ei toki rajoitu vain Hollantiin matkaaviin faneihin. Maajoukkueen ottelut kiinnostavat jatkuvasti yhä useampaa myös TV:n välityksellä, minkä lisäksi myös media on alkanut huomioimaan futsalia ja miesten futsalmaajoukkuetta yhä useammin. Myös futsalin harrastajamäärät ovat tällä hetkellä jyrkässä kasvusuhdanteessa.

Pian arvokisadebyyttinsä tekevä Panu Autio kertoo olevansa ylpeä siitä, miten suomalainen futsal on viime vuosina kehittynyt. Samaan hengenvetoon maajoukkueen kapteeni toteaa, ettei mediahuomiota voi vain odotella, se pitää ansaita.

– Mä oon tosi iloinen ja onnellinen siitä, miten paljon meillä on Suomessa kehitytty ja totta kai se kunnioitus ja mediamillimetrit pitää ansaita ja usein, kun tekee hyvin hommia riittävän pitkään niin kyllä sitä respektiä sieltä tulee, Autio sanoi perjantaina EM-kisajoukkueen julkistamistilaisuudessa.

Suomen kaikkien aikojen futsalpelaaja on sitä mieltä, ettei Suomessa tajutakaan, kuin arvostettu futsalmaa Suomi tällä hetkellä kansainvälisesti on. Suomen lisäksi Maltalla, Venäjällä ja Espanjassa pelannut Autio uskoo, että monessa maassa ihaillaan Suomen nopeaa nousua eurooppalaisen futsalmaailman huipulle.

– Kansainvälisesti Suomi on arvostettu futsalmaa ja monessa maassa katsotaan tällä hetkellä, että mitä siellä Suomessa on tehty, kun ne ovat nousseet näin paljon näin lyhyessä ajassa rankingeissa ja pelillisesti.

– Ja tässä kun kattoo meidän futsalin uutta ilmettä ja kaikkea muuta, mitä tässä on ollut esillä, niin ei voi kuin olla tyytyväinen (siihen), missä tilassa meidän futsal on.

Myös Filppu on sitä mieltä, että viimeiset vuodet ovat olleet suomalaisessa futsalissa nopean kasvun aikaa. Palloliiton futsalpäällikkö itse asiassa veikkaa, ettei vastaavaa kasvua ole välttämättä nähty missään aiemmin.

– Meidän 25-vuotinen matka on ollut älyttömän hieno kokonaisuudessaan, mutta viimeiset 9 vuotta on ollut sellaista edistystä tässä lajissa, että sitä on nähty harvassa maassa ylipäänsä koskaan. Siinä (päävalmentaja Mićo Martićilla) on todella suuri ansio, mutta sitä varten hänet tänne runsaat 9 vuotta sitten rekrytoitiinkin.

Martić itse kuittaa kehut huumorilla.

– Uskon, että kaikki on mennyt hyvin, koska en ole saanut potkuja, joten olemme tehneet jotain oikein, Suomen päävalmentaja sanoi ja nauratti läsnäolleita median edustajia.

Tämän jälkeen kroatialainen kuitenkin vakavoituu ja yhtyy kehumaan suomalaisen futsalin nopeaa nousua. Martić jakaa kiitosta myös itsensä lisäksi muille, ja toteaa, ettei tällainen nousu olisi ollut mahdollista ilman jokaisen laji-ihmisen panosta.

– Olen todella onnellinen siitä, mitä on tapahtunut viimeisen yhdeksän vuoden aikana. Iso kiitos kaikille, liitolle, Jyrkille, pelaajille, henkilöstölle, olemme nostaneet tasoamme joka osa-alueella. Suomalainen futsal on ansainnut tietynlaisen paikan maailmalla, ja se on näiden kaikkien ihmisten ansiota.

”Valmistautuminen on alkanut jo monta vuotta sitten”

Suomi on valmistautunut historiansa ensimmäisiin arvokisoihin viime helmikuusta lähtien. Autio kertoo, että futsalin arvostuksen kasvu on näkynyt myös siinä, millaista tukea miesten futsalmaajoukkue on saanut Palloliiton suunnalta. 145 A-maaottelun mies ei unohdakaan välittää kiitoksiaan Palloliiton suuntaan.

– Pitää antaa liitolle kiitos siitä, että ollaan saatu hyvät resurssit ja mahdollisuudet valmistautua niin hyvin kuin mahdollista. Meillä on sitä kautta hyvä tilanne nyt.

Samassa puheenvuorossa Autio kuitenkin toteaa, ettei valmistautuminen ole alkanut siitä, kun paikka futsalin EM-kisoissa helmikuussa ratkesi. Matka kohti ensimmäisiä arvokisoja on todellisuudessa ollut pitkä ja monivuotinen prosessi.

– Meillä on ollut hyviä leirejä tässä kauden aikana, ja koen, että se valmistautuminen on alkanut jo monta vuotta sitten, kun tässä on ”misterin” (päävalmentaja Martić) tehty hommia. Se on pitkä prosessi siellä takana, maajoukkuekapteeni kertoi matkasta Suomen historian ensimmäisiin futsalin arvokisoihin.

Suomi ei lähde ensi viikon keskiviikkona alkaviin futsalin EM-kisoihin suosikkina, mutta joukkue silti itse uskoo siihen, että kaikki on mahdollista. Filppu sanookin, että futsalmaajoukkue on valmis yllättämään kaikki ällikällä.

– Ihan älyttömän hienoa päästä tonne Hollantiin kisoihin ja näyttämään ja ennen kaikkea yllättämään ainakin meidän lohkon vastustajat, ellei koko futsalyleisö.

Suomen otteluohjelma futsalin EM-kisoissa

Suomi saa EM-kisojen lohkovaiheessa vastaansa Italian, Kazakstanin ja Slovenian. Jokaisen lohkon kaksi parasta etenee 31.1. käynnistyviin puolivälieriin.

To 20.1. Italia–Suomi / Groningen
Ma 24.1. Suomi–Kazakstan / Groningen
Pe 28.1. Slovenia–Suomi / Amsterdam